söndag 3 juni 2012

Tordyveln flyger i skymningen - Maria Gripe


"En tordyvel flyger in i ögat på en truckförare, tåget blir försenat med tre minuter och tjugoåtta sekunder och medför att tre tonåringar börjar smyga på en hemlighetsfull roddare. De lockas i väg till Selanderska gården, som en av dem tycker sig ha sett i en dröm. Det förflutna börjar styra det närvarande och flera tider upplevs samtidigt.
Vem är den gamla damen som vill spela schack i telefon? Hur ska man tyda viskningarna i Jonas Berglunds bandspelare? Finns den tretusenåriga egyptiska gravstatyn kvar - och i så fall var? Har den märkliga blå blomman ett eget liv? Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat?"
Jag läste den här boken för flera år sedan, i mellanstadiet någon gång om jag minns rätt. Hade dock inte så många minnen av vad den handlade om, bara en svag aning om att jag gillade den.

Nu fick jag en anledning att läsa om den till kursen om Barn- och ungdomslitteratur jag ska läsa i sommar :).
Det var en väldigt mysig omläsning. Eftersom jag inte kom ihåg handlingen så var det som att läsa den helt på nytt och jag tyckte verkligen om den.

Det verkliga blandas med dröm och lite övernaturligt. Nutid blandas med dåtid och i centrum står tre ungdomar, en väldigt vacker blomma, gamla brev och en dam som vill spela schack över telefonen. Det låter kanske som en underlig kombination, men allt blandas bra och det är lagom spännande mysläsning så här i början av sommaren.

1 kommentar:

  1. Åh, nu blir jag sugen på att läsa om den. Läste den för säkert upp emot 25 år sedan, som 13-åringen eller nåt. Gillade den då, undrar om den är lika bra nu?

    SvaraRadera