torsdag 31 januari 2019

Rovdjurens tid av Alex Scarrow


Originaltitel: Day of the Predator
Sidor: 426 (Pocket)
Serie: Time Riders (del 2)
Ålder: Unga vuxna
"Liam O´Connor skulle ha dött till havs 1912. Maddy Carter skulle ha dött på ett flygplan 2010. Sal Vikram skulle ha dött i en eldsvåda 2026. 
Men alla dessa tre fick en andra chans - att jobba för en byrå som ingen känner till. Dess syfte: att hindra tidsresor från att rubba historiens gång...
När Maddy råkar öppna ett tidsfönster på helt fel tid och plats blir Liam skeppsbruten sextiofem miljoner år tillbaka i tiden. Han hamnar mitt i jaktmarker som tillhör en dödlig och - ändå fram tills nu - okänd rovdjursart. 
Kan Liam få kontakt med Maddy och Sal innan han slits i stycken av dinosaurier - helst utan att påverka historien så mycket att världen blir överrumplad av denna skrämmande nya verklighet?"
Det här är en så underhållande serie att läsa. Det är lättläst, spännande och ganska fascinerande med alla funderingar över tidsresor man kan få under tiden. I första boken handlade om en värld som blev ändrad när Hitler vann andra världskriget, i den här riskerar den att förändras på grund av Liams oplanerade besök bland dinosaurierna.

Det går snabbt och är faktiskt väldigt svårt att lägga undan boken när man väl har börjat. Den är som sagt väldigt underhållande och det är bara följa med på resan. Jag gillar karaktärerna, de är verkligen unika personligheter som har hamnat i en skum situation och de gör sitt bästa för att vänja sig vid den samtidigt som de måste försöka komma över traumat från sina nära-döden-upplevelser.

Nu verkar det som att det bara finns en del till som är översatt till svenska, den heter Domedagskoden. Efter det ser det ut som att man får läsa vidare på engelska. Det kommer jag nog göra någon gång, det är så härliga böcker!

onsdag 30 januari 2019

Katharinakoden av Jørn Lier Horst


Originaltitel: Katharina-koden
Sidor: 399 (Inbunden)
Serie: William Wisting - Cold cases (del 1)
"Det är den tiden på året. För tjugofjärde året i rad tar William Wisting fram pappren från när Katharina Haugen försvann. Fallet löstes aldrig och varje år hälsar Wisting på hos Katharinas make, Martin Haugen. Med åren har en vänskap utvecklats mellan poliskonstapeln och den kvarlämnade äkta maken. Men i år står stugan mörk och tyst när William Wisting kommer på besök. På årsdagen efter hustruns försvinnande verkar även Martin Haugen vara spårlöst försvunnen."
Jag har läst tre böcker om Willian Wisting tidigare, Jakthundar, Grottmannen och Vinterstäng. Den senast nämnda var den jag läste sist och även den jag tyckte minst om. Men nu är Horst tillbaka med en ny serie, fast med samma huvudkaraktär, vilket är trevligt för jag tycker om Wisting! Den här serien kommer handla om cold cases, något jag alltid fascineras av. Både i verkligheten och inom deckargenren.

Katharinakoden är del ett i den här nya serien, även på originalspråket! Den tidigare serien översattes i en konstig ordning och det gjorde mig förvirrad under läsningen ibland men här är det alltså inte samma problem, vilket jag uppskattar!

Det är ett spännande fall som tas upp och Wistings dotter är även här med på ett hörn som journalist. Hon gör dessutom en podcast om fallet vilket jag tycker är lite extra kul eftersom det är något som är väldigt populärt även här ute i den riktiga världen. Jag själv lyssnar ju en hel del på true crime-poddar.

Jag ska inte säga så mycket om handlingen mer än det som står i sammanfattningen här ovanför. Det är nog bäst om man går in i läsningen utan att veta alltför mycket! Den går otroligt snabbt att ta sig igenom och jag kan även rekommendera den om man vill ha en deckare som inte är blodig. Det är inget frossande i detaljer här utan berättelsen fokuserar på Wisting och hans utredning av det gamla Katharina-fallet, där en kod har en väldigt stor betydelse.

tisdag 29 januari 2019

Veckans topplista - 1800-talet


Jag trodde att jag skulle ha problem med veckans topplista när jag bara slängde en blick på Johannas tema! Men det visade sig att det gick jättebra, så här är mina fem böcker som jag har läst som gavs ut under 1800-talet. 


Vi börjar med en favorit! (1847)


Blev förvånad över hur bra jag tyckte om den här! (1878)


Den klassiska vampyrromanen får självklart vara med. (1897)


Jag trodde att jag skulle tycka jättemycket om Alice i Underlandet, men det gjorde jag inte... (1865)


Vi avslutar med en jag läste nyligt och tyckte om! (1898)

måndag 28 januari 2019

Årets mest efterlängtade bok kommer i april!

"Folk med ångest är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. En misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en höggravid kvinna, en självmordsbenägen mångmiljonär och ett kaninhuvud. 
Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"
Jaaaaa! Fredrik Backman kommer med en ny bok i april! Förstår ni lyckan här!? Det går inte att beskriva hur peppad jag är på att läsa den! 

fredag 25 januari 2019

Omslagsrelease: Serandos förbannelse

Jag fick förfrågan om jag ville vara med på att visa upp omslaget på en ny bok av Nathalie Sjögren! Serandos förbannelse släpps den 23:e februari men idag får alla veta hur den ser ut. Det låter som en riktigt spännande berättelse och det ska bli kul att läsa den! 
"Från sitt ödsliga slott djupt inne i skogen iakttar Serando byn. En efter en lockar han platsens kvinnor till sig. Hans blodtörst är omättlig och kvinnorna går ett vidrigt öde till mötes. Till slut vågar byborna inte längre lämna sina hem.
Evelina är ingen vanlig kvinna, inte en av de andra. Hon känner att Serando kallar på henne, men hon gör motstånd. I byn möts hon av misstänksamhet. Hur kan hon motstå Serandos lockelse när ingen annan kan det? 
Serandos förbannelse är en skrämmande saga om hur sorg föder hat som föder ondska, och om hur kärlek leder till svek som leder till död."

Februari TBR


torsdag 24 januari 2019

Världarnas krig av H. G. Wells


Originaltitel: The War of the Worlds
Sidor: 221 (Pocket)
"H. G. Wells chockerade världen med sina fasansfulla marsianska varelser som invaderade jorden och satte skräck i invånarna i England. Med naiv förvåning och nyfikenhet närmar sig människorna i den lilla staden Woking de främmande cylindrar som landat i landskapet då helt ovetandes om den förödelse som skulle komma."
Det här är helt klart en av mina favoriter som jag läst i min klassikerutmaning! Den var riktigt bra och fascinerande.

Wells har inte bara skrivit om en invasion av jorden, han har verkligen gett en beskrivning av livet på Mars och hur det uppkom som får hela berättelsen att kännas trovärdig. Det gör det hela lite läskigt att läsa faktiskt. Det är från en överlevares perspektiv vi får veta vad som hänt, varför marsinvånarna beslöt sig för att invadera jorden, hur allt gick till när de dök upp och hur det verkade som att människornas tid på jorden närmade sig sitt slut. Från att ha varit nyfikna och uppspelta över att något från rymden dök upp på jorden, till ren och skär panik när de varelserna började sprida död omkring sig.

En sak jag tänkte på medan jag läste var att den inte känns så pass gammal som den faktiskt är. Den gavs ut i slutet på 1800-talet. Det är ganska länge sedan! Och det var inget som jag tyckte märktes speciellt mycket under läsningen.

Jag är riktigt glad över att jag har läst den!

onsdag 23 januari 2019

Det lilla hotellet på rue d' Amour av Dag Öhrlund


Originaltitel: Det lilla hotellet på rue d' Amour
Sidor: 297 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Lind&Co, tusen tack! 
"Paris 1965: Rum nummer ett på lilla Hôtel d' Amour på rue d' Amour i det sjätte arrondissemanget är större och finare än de andra, och det är rummet som berättar historien om de människor som kommer och går. 
Till sin hjälp har hon La clé, nyckeln som följer med gästerna ut på stan och kan avslöja vad som sker där; La fenêtre, fönstret, som berättar vad som händer ute på gatan och Bakélite, den gamla telefonen som skvallrar om inkommande samtal. 
Berättelsen handlar också om den unga städerskan Estelle som tvingats fly från sin onde far i en landsortsby, om hennes längtan efter kärlek och om rummets ständiga oro för henne. 
Under historiens gång upplever rummet glädje och sorg, kärlek och svek, hopp och förtvivlan, lögner och svidande sanningar. Och till och med ett giftmord! Som om detta inte vore nog är rummet och hennes vänner nervösa för att den skrikande, svärande och ytterst labile ägaren Darcel Chagal ska göra allvar av sitt hot om att sälja hotellet."
I höstas hörde jag Dag Öhrlund prata om Det lilla hotellet på rue d' Amour. Det var på bokdagen som jag var på genom jobbet. Redan då blev jag väldigt nyfiken och nu när den kom ut så kände jag att jag måste läsa den. Jag vet ju att han har skrivit väldigt populära deckare tidigare, men jag har faktiskt inte läst någon av dem. Med den här berättelsen har han helt bytt inriktning och skrivit en lite annorlunda feelgood-roman.

Det här är en jättecharmig bok som jag sträckläste. Jag tycker verkligen om konceptet att det är hotellrummet, med hjälp av nyckeln, telefonen och fönstret, som berättar om allt som händer. Vi får lära känna både gäster och personal genom deras röster. Det kanske låter konstigt men det fungerar riktigt bra. Det är en varm och fin skildring som hotellrummet ger, vissa gäster tycker det extra bra om och städerskan Estelle är lite av en favorit.

Öhrlund målar dessutom upp den lilla gatan otroligt levande. Det känns som att jag ser den framför mig medan jag läser och jag önskar att jag kunde vandra längs den, se alla små butiker och självklart bo en natt eller två på det lilla hotellet.

Under berättelsen får man som läsare följa med genom kärlek, sorg, hat och en hel del dramatik. Det är inget lugnt liv för ett hotellrum. När sista sidan kom lämnade den mig full av värme och glädje och jag rekommenderar den varmt!

tisdag 22 januari 2019

Veckans topplista - Vita bokomslag


Dags för veckans topplista inne hos Johanna och den här veckan är det vita bokomslag i fokus! Här kommer mina som har väldigt mycket vitt på sig.


En poesisamling.



Lite vargar är aldrig fel! Har inte läst den ännu men ser fram emot att göra det.

En serie jag verkligen borde fortsätta på!

En av mina favoritböcker.


Och till sist en bok jag kände igen mig så mycket i! 

måndag 21 januari 2019

Tintins äventyr. Blå lotus av Hergé


Originaltitel: Le lotus bleu
Sidor: 62 (Kartonnage)
Serie: Tintins äventyr (del 5)
"Tintin och Milou fortsätter sin asiatiska resa till Shanghai i Kina, för att försöka lösa mysteriet med farao Kih-Oskhs cigarrer. Tintin räddar den lille pojken Tchang Tchong-Jen från att drunkna, och de blir goda vänner. Jakten på narkotikaligan leder dem till tillhållet Blå lotus, där det står klart att skumma saker försiggår."
Det gick inte att vänta länge med att fortsätta läsa om Tintin och Milou. Blå lotus är en direkt fortsättning på Faraos cigarrer så för att få veta hur allt skulle sluta var jag tvungen att läsa vidare!

Något jag är förvånad över är hur pass mörka de faktiskt är vissa stunder, Milou är nära att bli halshuggen, folk försöker mörda Tintin i princip hela tiden och han har dömts till döden två gånger i de här två böckerna! Jag har ju som sagt inte läst Tintin alls tidigare men hade inte förväntat mig att de skulle vara så pass "grymma". Inte för att det är dåligt, det gör dem verkligen spännande att läsa.

Nu är den här historien avslutad och jag har nya äventyr att se fram emot i Det sönderslagna örat.

lördag 19 januari 2019

Lite nytt på bloggen!

Det finns så många duktig människor där ute och när jag såg en tjej på Instagram som gjorde så grymt fina illustrationer var jag tvungen att fråga om hon kunde ordna något nytt till bloggen och Instagram åt mig.

Jag har verkligen älskat headern som jag haft som supersnälla Sandra överraskade mig med för några år sedan men kände att jag ville ha något nytt nu, en förändring :). Så nu har jag en ny header och en profilbild och jag är så otroligt nöjd!

Carro, som gjort dem, har tyvärr ingen hemsida ännu men här har ni hennes två konton på Instagram! Ett för böcker och ett för hennes illustrationer.

Bokkonto!
Illustrationerna!



torsdag 17 januari 2019

Törst av Andreas Ek


Originaltitel: Törst
Längd: 12t 20min
Uppläsare: Ludvig Josephson
Serie: Raseri (del 2)
"Kampen för överlevnad sätts på sin spets i efterdyningarna av virusets framfart när ett nytt hot gör sig gällande. De som inte har smittats förstår snabbt att om de ska överleva måste de hålla sig undan när solen går ned. Det är när mörkret faller som de kommer fram. De förändrade."
I december lyssnade jag på Raseri som är första delen i den här serien. Den var riktigt spännande och det var ett självklart val att fortsätta med andra och sista delen, Törst. Världen har verkligen kraschat efter att ett virus spridit sig, folk blir galna av raseri och i den här andra delen har det gått ännu längre; de har förändrats helt, och de är törstiga. Natten är ingen säker tid för de överlevande.

Vill man ha böcker där det händer saker och spänningen är på topp hela tiden kan jag verkligen rekommendera de här två. Det blir aldrig tråkigt och timmarna när man lyssnar bara flyger förbi. Ludvig Josephson är dessutom en riktigt bra uppläsare och har en väldigt behaglig röst.

Det är alltid fascinerande att se hur författare av såna här undergångsberättelser löser allt i slutändan. Hur ska världen gå vidare och överleva när det finns ett så extremt hot som hela tiden hänger över dem? Det är kanske inte alltid så lätt att lyckas med men jag tycker att det blir väldigt smidigt och trovärdigt här, precis som själva anledningen till varför folk blev smittade i Raseri var.

Det finns däremot en scen i boken jag inte kommer förlåta Andreas Ek för på ett bra tag. Inte snällt, inte snällt alls, aj mitt hjärta.

Men allvarligt talat så hoppas jag verkligen han kommer med fler böcker i framtiden, även om de skulle råka ha scener som jag inte kommer kunna förlåta honom för!

onsdag 16 januari 2019

Floden av Markus Lutteman


Originaltitel: Floden
Sidor: 244 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"NÅGOT DÖLJER SIG I TYSTNADEN
Fyra personer färdas tillsammans längs en mörk flod. De känner inte varandra, vet inte var de befinner sig eller vart de är på väg. 
När hemligheterna börjar röjas och de äntligen förstår var de hamnat inser de att det kan vara för sent att ta sig därifrån."
Det här är min första bok av Lutteman och jag måste säga att jag blir väldigt sugen på att läsa mer av honom. Floden är en bok helt i min smak. Mörk, suggestiv och obehaglig på många sätt. Nu har jag inte läst Den gudomliga komedin av Dante ännu, men jag får ändå känslan av att det här är som en modern, egen tolkning på temat.

Vi har fyra män på en flotte och det är tydligt att alla döljer något. Men Jonathan, som är bokens huvudperson, förstår inte vad han gör där. Han blev bara stoppad för fortkörning, hur kan polisen sen ha skickat honom vidare till den här situationen? Det är mycket som inte är som det verkar. En av männen försvinner och de som blir kvar sjunker mer och mer in i sig själva. De börjar rota runt i sina mörkaste minnen och ifrågasätta allt om vilka de är och vad i livet som lett dem till var de är idag. Till slut dras död och liv in så nära på varandra att det blir svårt att veta vad som är vad.

Jag tyckte som sagt väldigt mycket om den här. Först var jag lite orolig för att den kanske skulle vara tung att läsa men snabbt upptäckte jag att den faktiskt är otroligt lättläst trots sitt mörka ämne. Luttemans språk flyter på riktigt bra och jag läste hundra sidor i ett svep första kvällen innan jag var tvungen att lägga ner den. Resten tog jag kvällen efter, det gick helt enkelt inte att sluta. Det är en bok att sträckläsa och fundera över. Jag tror dessutom att den kan vara perfekt som bokcirkelbok! Här finns verkligen många ämnen att prata om.

tisdag 15 januari 2019

Veckans topplista: Brittisk feelgood


Brittisk feelgood är temat inne hos Johanna idag. Min lista blir en blandning av lite lästa, olästa, gamla och nya. Allt möjligt helt enkelt!


Den här har jag inte läst, men min syster har och hon gillade den!


Det här kanske är lite fusk för det är egentligen en deckare. Men den är mysig så det är en feelgood-deckare, säger vi. Borde verkligen läsa vidare i den här serien.


Jag läste Livet efter dig av Moyes och gillade den, men efter det är den enda boken jag är sugen på att läsa av henne faktiskt den här, Sophies historia.


Har hört jättemycket bra om McFarlanes böcker men inte läst någon ännu. Den här väntar i hyllan.


Lucy Dillon tycker jag om! Den här har inte ens kommit ut ännu men vill verkligen läsa den!

måndag 14 januari 2019

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup & Lisa Aisato


Originaltitel: Jenta som ville redde bøkene
Sidor: 70 (Inbunden)
Ålder: 6-9
"En magisk berättelse om att älska böcker och de som bor i böckerna.
Vet du vad som händer med böckerna på biblioteket som ingen lånar? Det vet inte Anna heller. Men när hon får veta det finns det ingen väg tillbaka. Hon måste rädda böckerna!"
Vilken underbar bok! Jag önskade mig den i julklapp och är så glad att jag fick den! Det är en varm och fin berättelse om Anna som älskar att läsa. Hon vill så gärna lyckas rädda alla böcker som inte blir utlånad på biblioteket, men det är svårt för det är många.

Men så hittar hon en som är alldeles speciell. Den heter Den förhäxade skogen, och Anna blir verkligen förtrollad av den. Men så kommer slutet och det verkar som att det saknas en sida. Hon måste lista ut vem författaren är så hon kan få veta hur det går! Och till slut är det inte bara Anna som letar, det är hela samhället, alla vill veta hur sagan ska sluta.

Förutom en väldigt charmig och härlig berättelse har den här boken otroligt vackra illustrationer. Jag har bläddrat igenom den flera gånger och bara tittat på bilderna. Flera skulle jag lätt kunna ha inramade här hemma.



De här bilderna är några favoriter, men det går inte att göra dem rättvisa på foto så här. Skaffa boken, läs och njut av både sagan och de magiska illustrationerna! Det spelar ingen roll vilken ålder du har, älskar du böcker kommer du älska den här. 

torsdag 10 januari 2019

Tintins äventyr. Faraos cigarrer av Hergé


Originaltitel: Les cigares du pharaon
Sidor: 62 (Kartonnage)
Serie: Tintins äventyr (del 4)
"Tintin och Milou är på en semesterkryssning. Ombord träffar Tintin på för första gången på sin blivande ärkefiende Roberto Rastapopoulos. Tintin blir också bekant med detektiverna Dupond och Dupont, samt möter den snurrige professorn Filemon Syklon. Syklon erbjuder honom att följa med och utforska en faraons grav i Egypten. 
Men någon gömmer kokain i Tintins byrålåda och han blir anhållen av Dupond och Dupont. Tintin och Milou rymmer och tar sig i land. Här träffar de åter professor Syklon och de beger sig till faraonens grav, som utan att de vet om det tjänar som högkvarter för ett internationellt knarksyndikat."
Min allra första Tintin-bok! Jag fick den i julklapp några dagar efter julafton och läste den på nyårsafton. Det var en riktigt mysig upplevelse! Julklappen bestod av den här och tre till så jag ser fram emot att fortsätta läsa om Tintins äventyr. Tänk att jag har missat det så länge. 

Eftersom jag har en strävhårig foxterrier, precis som Tintin har, tycker jag självklart det är extra kul att läsa om Milou. Något jag däremot inte visste är att han pratar i serieböckerna! Ingen förstår honom men han har egna pratbubblor, det gjorde mig barnsligt förtjust att upptäcka. Ibland är det verkligen kommentarer som jag kan tänka mig att Nitro (min foxis) skulle klämma ur sig om han bara kunde. Många charmpoäng där.

Själva äventyret är spännande och lättläst. Jag tycker mycket om Hergés illustrationer som ibland verkligen är fullpoängare. En som fick mig att skratta högt var en ruta där en tiger som verkar sugen på att äta upp Tintin och hans vänner blir avväpnad med hjälp av en tvångströja! Minen på den tigern var underbar.

Det ska som sagt bli väldigt roligt att läsa vidare, nästa del är Blå lotus.

onsdag 9 januari 2019

Varsel i mörkret (Novellsamling)

Originaltitel: Shining in the Dark
Sidor: 230 (Inbunden)
"Sedan 1996 har svensken Hans-Åke Lilja drivit Lilja's Library - The World of Stephen King, en av världens största sajter med nyheter om Stephen Kings böcker och filmer. Utöver nyheter och recensioner har Lilja genom åren intervjuat inte bara King själv, utan även många i teamet kring författaren. En smått unik prestation. 
Vid sajtens 20-årsjubileum satte Lilja igång med att sammanställa en antologi med den sorts skräck han älskar och vuxit upp med. Resultatet blev boken SHINING IN THE DARK. Givetvis medverkar King själv med en novell som inte är lätt att få tag i och som inte finns med i några av hans novellsamlingar. Novellen The Blue Air Compressor har tidigare enbart publicerats i tidningarna Onan Magazine (1971) och Heavy Metal (1981). Boken innehåller sammanlagt tolv noveller, varav några specialskrivna. Till exempel medverkar John Ajvide Lindqvist med The Keeper's Companion som skrivits enkom för antologin. Vidare finns texter av bland andra Brian Keene, Clive Barker, Ramsey Campbell och nyligen avlidne Jack Ketchum.
Den svenska utgåvan "Varsel i mörkret" trycks i 666 numrerade exemplar och novellerna har översatts av svenska författare som Cia Sigesgård (Inga kelgrisar, inga styvbarn), Helena Dahlgren (100 hemskaste), Johannes Pinter (De mörkermärkta) och Madeleine Bäck (Vattnet drar). 
Det är alltså en exklusiv samlarbok som hör hemma i bokhyllan hos varje skräckälskare."
För det första, den här boken är så snygg. Jag älskar omslaget! Både framsida och baksida som hänger ihop. Den creepy typen som tittar på en och alla detaljer är fantastiska! Så snygg!

Nu när jag har öst lite kärlek över utseendet så ska vi självklart prata om själva boken också. Det är alltså en novellsamling med skräckberättelser. Den sortens noveller jag tycker allra bäst om har jag ju kommit fram till under åren. Här finns en härlig blandning, både riktigt korta och några som är lite längre. Det jag brukar ha problem med när det kommer till noveller är just att jag inte hinner försvinna in i dem när de är så korta, kanske är det också en av anledningarna till att mina favoriter i den här samlingen är två av de längsta, Dragen till ljuset av Kevin Quigley och The Keeper´s Companion av John Ajvide Lindqvist. Båda två riktigt obehagliga och bra på helt olika sätt!

Det var väldigt roligt att tolv av de tretton berättelserna var nya för mig. Den enda jag har läst tidigare är Det skvallrande hjärtat av Edgar Allan Poe, som så klart är lite av en klassiker och väldigt bra den också.

Stephen Kings egna novell i samlingen hade jag aldrig ens hört talas om, den skrevs redan 1971 och har alltså några år på nacken. Hans huvudkaraktär är inte alls trevlig och hur han framställer kvinnan i berättelsen är, precis som Helena Dahlgren säger i sitt förord, problematiskt och troligtvis skulle King inte ha beskrivit henne på samma sätt idag (den skrevs redan 1971). Han har gjort lite skumma val med att själv som författare hoppa in och kommentera berättelsen under tiden som allt utspelar sig och det var lite ovant att läsa något i den stilen men jag gillade den ändå i stort.

Jag tänker inte gå igen alla noveller här utan nöjer mig med att konstatera att jag är glad att jag har boken i min samling! Vilken tur att den fick så mycket stöd på kickstarter att den kunde översättas och tryckas på svenska!

tisdag 8 januari 2019

Veckans topplista - Böcker jag ville läsa under 2018 men inte hann med


Nytt år och nya topplistor! Förra veckan var jag inte med men nu hänger jag på igen. Den här gången pratar Johanna om böcker vi ville läsa 2018 men inte hann med. Så blir det ju ofta, eller hur?


Har gillat de böcker jag läst tidigare av det här författarparet och var jätteglad när de kom ut med en ny! Men jag har inte hunnit läsa den än...


Den här blir förhoppningsvis läst nu i januari!


En författare jag gillat allt jag läst av och den här har jag läst att många gillar, vill verkligen läsa den men inte hunnit än!


Tanken är ju att jag ska lyckas läsa den här boken så jag vet om jag vill fortsätta på serien eller om jag borde rensa ut den ur mina hyllor. Men jag har inte lyckats med det än...


Den här ser jag så mycket fram emot! 

måndag 7 januari 2019

Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett


Originaltitel: The Secret Garden
Sidor: 240 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Illustrationer: Robert Ingpen
"Föräldralös, sjuklig och bortskämd skickas lilla Mary Lennox från Indien till sin farbrors ensliga hem i det avlägsna England. Den ensamma flickan försöker anpassa sig till sitt nya liv, men vad är det för hemska skrik som väcker henne om nätterna? 
Snart vänder Marys lycka och mysterierna klarnar. Hon får vänner - den snälla husjungfrun Martha, den härlige, okuvlige djurtjusaren Dickon och den buttre gamle trädgårdsmästaren Ben Weatherstaff. Och när hon finner nyckeln till en hemlig trädgård som varit låst i tio år öppnas en helt ny förtrollad värld för henne. Precis som trädgården börjar komma till liv igen och så sakteliga visar upp sina hemligheter, så börjar också Mary blomstra och finna glädje och lycka."
Det här är en bok jag har hört så mycket gott om under åren. Många verkar ha läst den som barn och älskat den. Men för mig var det här första läsningen, vid nästan 31 års ålder. Det fungerade lika bra det kan jag säga! Det var decembers klassiker och jag lyckades med nöd och näppe läsa ut den innan månaden var slut på grund av en förkylning som däckade mig.

Först är Mary ganska svår att tycka om, men det förstår man verkligen när hon alltid har fått som hon vill bara för att hennes mamma ska slippa höra henne skrika och gråta. Då blir man lätt bortskämd och ganska otrevlig. Men vilken karaktärsutveckling hon gör! Så fort hon kommer till sin farbrors hem i England börjar saker hända, sakta men säkert. Hon får lära sig att klara av saker själv, som att klä på sig utan tjänare som hjälper, och vara ute och leka i naturen, äta maten som sätts fram och kanske det viktigaste, att det faktiskt går att tycka om människor även om de inte alltid lyder ens vilja.

När hon hittar sin hemliga trädgård lever hon verkligen upp och det är så fint att följa den resan. Hur hon för första gången hittar något att vara glad över på riktigt. Något som hon kan arbeta med och se resultat av. Och när hon får vänner blir jag riktigt varm i hjärtat för hennes skull.

Berättelsen förhöjs ännu mer av de underbara illustrationerna som finns i den här utgåvan. Ska ni skaffa Den hemliga trädgården så rekommenderar jag verkligen att ni letar upp den och njuter av både berättelsen och bilderna. 

torsdag 3 januari 2019

Historieläraren av Matt Haig


Originaltitel: How to Stop Time
Sidor: 379 (Inbunden)
"Tom Hazard bär på en hemlighet. Av allt att döma är han en högst ordinär 41-åring, men han har i själva verket levt i århundraden. Från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazzålder i Paris till dagens London. Han har sett världen förändras så många gånger, men det enda han längtar efter är ett vanligt liv. Tom är kvasi-odödlig. På 13, 14 år åldras han endast ett. Han har med åren blivit en outsider, en betraktare av världen utifrån, förundrad och kritisk. 
Han följer franska revolutionen, fascineras av Facebook och hänger med Zelda Fitzgerald och Josephine Baker. Det enda han inte får göra, det enda förbjuda, är att bli kär. Som historielärare på en grundskola i London har han hittat det perfekta jobbet: han kan lära barnen om häxjakten, världskrigen och andra stora historiska händelser. Han försöker på så sätt att tämja det förflutna, som alltid riskerar att komma ikapp honom, och komma över förlusten av sin sedan länge försvunna dotter."
Den här har jag varit nyfiken på ända sedan den kom ut, sedan läste en kollega den och tyckte den var riktigt bra och då blev jag ännu mer sugen på att läsa den. Men det blir som det blir, andra böcker kommer i vägen och tiden rinner i väg. Men, äntligen, i december blev den läst!

Och det är jag väldigt glad för. Det är en otroligt fin berättelse tycker jag. Tom är en karaktär som är lätt att fastna för och jag tycker om att följa hans liv. Det är inte lätt och de problem han får utstå på grund av att hans utseende knappt åldras är ibland riktigt hemska att läsa om. Ni kan ju tänka er vad en person som inte åldras kan få utstå i en tid när allt ovanligt kopplas till häxor och de helst ska brännas på bål?

Berättelsen hoppar mellan nutid då Tom jobbar som historielärare och minnesbilder från hans långa liv. Hans första kärlek, misstänksamheten om han stannade för länge på en plats, försöken att hålla sig utanför samhället och bara flyta med egentligen utan att fästa sig vid några andra människor. Samtidigt letar han hela tiden efter sin dotter som åldras på samma sätt som honom. Hon försvann från sin mamma för väldigt länge sedan och det som håller Tom igång är tanken på att hitta henne.

Det är svårt att inte bli berörd av hans historia och det får en verkligen att tänka på tid. Hur bra vore det egentligen att leva "för alltid"? När alla andra runt omkring lever som vanligt och bara försvinner från en till slut. Då förstår man verkligen hans försök att inte skapa relationer med andra.

Jag har tidigare läst Skäl att fortsätta leva av Haig, en självbiografi där han skriver om sin deppresion och ångest. Något helt annorlunda mot Historieläraren alltså. Men jag kan verkligen rekommendera båda två. Han är en riktigt bra författare och jag ser fram emot att läsa fler av hans böcker i framtiden!

onsdag 2 januari 2019

Nyårstaggen


Jag gjorde den här taggen förra året och taggade då Camilla, nu var det istället hon som taggade mig! :)

1. En klassiker jag lovar att läsa
Här svarade jag Peter Pan och Unga kvinnor förra året, båda blev lästa! I år har jag ju fortsättningen på min klassikerutmaning och ska läsa bland annat Världarnas krig.

2. En påbörjad bokserie jag lovar att avsluta
Här svarade jag Ransoms Riggs serie och den har jag fortfarande inte avslutat så det svaret får stå kvar!

3. En bokserie jag lovar att påbörja
Här lovade jag att påbörja Brobyggarna, vilket jag tydligen hade sagt tidigare också, men det har fortfarande inte blivit av så det svaret får också stå kvar här och skämmas!

4. En författare (som jag inte läst tidigare) jag lovar att läsa något av
Mitt svar på den här frågan var Jenny Colgans Den lilla bokhandeln runt hörnet och den har jag faktiskt läst! Tyckte inte så bra om den men den är i alla fall läst! I år svarar jag The Wolf Wilder av Katherine Rundell.

5. En bok jag lovar att läsa om
Harry Potter den första illustrerade svarade jag sist och det svarar jag igen för nu tänker jag verkligen göra det!

6. En genre jag läst lite/inget av och lovar att utforska
Klassiker som jag svarade förra året har jag ju faktiskt läst en del av men jag vet inte vad annars..Poesi kanske?

7. Ett seriealbum jag lovar att läsa
Mitt svar förra året var The Saga of Rex som jag inte har läst men jag vill ändå ge ett annat svar här och säga Tintin för jag fick tre böcker i julklapp!

8. En novell jag lovar att läsa
Jag sa någon novellsamling av Stephen King 2018, jag tror inte jag läst någon sådan och den novellsamling jag började i december hann jag aldrig färdigt med på grund av skitelak förkylning. Men jag svarar den påbörjade då! Varsel i mörkret.

9. En bok som behandlar ett tufft men viktigt ämne jag lovar att läsa
Vingklippt ängel sa jag då, den har jag fortfarande inte vågat läsa men i år kanske?

10. En länge ägd oläst bok jag lovar att läsa
Här blir jag lite glad! Jag gav Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir som svar och den blev faktiskt läst! I år svarar jag Vit syren av Cecilia Sahlström som jag fick av Johanna!

11. En debut jag lovar att läsa
Jag hade inget svar förra året och jag vet inte om jag har någon speciell debut jag tänkt läsa i år heller.

12. En bok eller bokserie (som jag tidigare gett upp/dömt ut) jag lovar att ge en ny chans
Säger samma som sist, har jag gett upp en bok eller bokserie så kommer jag inte fortsätta i år heller! Det finns för många böcker som jag vill läsa :)

13. Tagga några andra!
Jag taggar alla som känner sig träffade!

tisdag 1 januari 2019

Raseri av Andreas Ek


Originaltitel: Raseri
Längd: 9t 17m
Serie: Raseri (del 1)
Uppläsare: Ludvig Josephson
"Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. 
Den framgångsrika MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Finns det några vinnare i raseriets spår?"
Jag började lyssna på den här i december när jag kände att jag behövde lite undergång, kaos och en berättelse där det hände saker i lurarna. Och den här boken var precis rätt! Den drog in mig direkt och sen var det bara att följa med när karaktärernas värld faller sönder. Jag kan inte ens säga att den faller sönder sakta men säkert, för det går fort. En natt och sen är det panik överallt.

Det är en berättelse som verkligen gjorde sitt jobb. Jag ville inte sluta lyssna och efteråt tittade jag lite misstänksamt på varenda människa som råkade hosta i närheten av mig. Andreas Ek bygger upp en, enligt mig, väldigt trovärdig berättelse och förklaring till varför det här händer.

Jag har börjat lyssna på uppföljaren Törst också men inte hunnit färdigt än. Men ser fram emot att fortsätta! Den verkar också riktigt spännande.