onsdag 23 januari 2019

Det lilla hotellet på rue d' Amour av Dag Öhrlund


Originaltitel: Det lilla hotellet på rue d' Amour
Sidor: 297 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Lind&Co, tusen tack! 
"Paris 1965: Rum nummer ett på lilla Hôtel d' Amour på rue d' Amour i det sjätte arrondissemanget är större och finare än de andra, och det är rummet som berättar historien om de människor som kommer och går. 
Till sin hjälp har hon La clé, nyckeln som följer med gästerna ut på stan och kan avslöja vad som sker där; La fenêtre, fönstret, som berättar vad som händer ute på gatan och Bakélite, den gamla telefonen som skvallrar om inkommande samtal. 
Berättelsen handlar också om den unga städerskan Estelle som tvingats fly från sin onde far i en landsortsby, om hennes längtan efter kärlek och om rummets ständiga oro för henne. 
Under historiens gång upplever rummet glädje och sorg, kärlek och svek, hopp och förtvivlan, lögner och svidande sanningar. Och till och med ett giftmord! Som om detta inte vore nog är rummet och hennes vänner nervösa för att den skrikande, svärande och ytterst labile ägaren Darcel Chagal ska göra allvar av sitt hot om att sälja hotellet."
I höstas hörde jag Dag Öhrlund prata om Det lilla hotellet på rue d' Amour. Det var på bokdagen som jag var på genom jobbet. Redan då blev jag väldigt nyfiken och nu när den kom ut så kände jag att jag måste läsa den. Jag vet ju att han har skrivit väldigt populära deckare tidigare, men jag har faktiskt inte läst någon av dem. Med den här berättelsen har han helt bytt inriktning och skrivit en lite annorlunda feelgood-roman.

Det här är en jättecharmig bok som jag sträckläste. Jag tycker verkligen om konceptet att det är hotellrummet, med hjälp av nyckeln, telefonen och fönstret, som berättar om allt som händer. Vi får lära känna både gäster och personal genom deras röster. Det kanske låter konstigt men det fungerar riktigt bra. Det är en varm och fin skildring som hotellrummet ger, vissa gäster tycker det extra bra om och städerskan Estelle är lite av en favorit.

Öhrlund målar dessutom upp den lilla gatan otroligt levande. Det känns som att jag ser den framför mig medan jag läser och jag önskar att jag kunde vandra längs den, se alla små butiker och självklart bo en natt eller två på det lilla hotellet.

Under berättelsen får man som läsare följa med genom kärlek, sorg, hat och en hel del dramatik. Det är inget lugnt liv för ett hotellrum. När sista sidan kom lämnade den mig full av värme och glädje och jag rekommenderar den varmt!

2 kommentarer:

  1. Jag lyssnar på den nu och tycker att den är riktigt mysig. Men jag hade lite svårt precis i början med att rummet är berättarrösten. I synnerhet när den beskrev goda delikatesser som finns i en affär. Men när det väl började hända lite så släppte jag det och njuter nu av alla historier.

    SvaraRadera