onsdag 30 januari 2019

Katharinakoden av Jørn Lier Horst


Originaltitel: Katharina-koden
Sidor: 399 (Inbunden)
Serie: William Wisting - Cold cases (del 1)
"Det är den tiden på året. För tjugofjärde året i rad tar William Wisting fram pappren från när Katharina Haugen försvann. Fallet löstes aldrig och varje år hälsar Wisting på hos Katharinas make, Martin Haugen. Med åren har en vänskap utvecklats mellan poliskonstapeln och den kvarlämnade äkta maken. Men i år står stugan mörk och tyst när William Wisting kommer på besök. På årsdagen efter hustruns försvinnande verkar även Martin Haugen vara spårlöst försvunnen."
Jag har läst tre böcker om Willian Wisting tidigare, Jakthundar, Grottmannen och Vinterstäng. Den senast nämnda var den jag läste sist och även den jag tyckte minst om. Men nu är Horst tillbaka med en ny serie, fast med samma huvudkaraktär, vilket är trevligt för jag tycker om Wisting! Den här serien kommer handla om cold cases, något jag alltid fascineras av. Både i verkligheten och inom deckargenren.

Katharinakoden är del ett i den här nya serien, även på originalspråket! Den tidigare serien översattes i en konstig ordning och det gjorde mig förvirrad under läsningen ibland men här är det alltså inte samma problem, vilket jag uppskattar!

Det är ett spännande fall som tas upp och Wistings dotter är även här med på ett hörn som journalist. Hon gör dessutom en podcast om fallet vilket jag tycker är lite extra kul eftersom det är något som är väldigt populärt även här ute i den riktiga världen. Jag själv lyssnar ju en hel del på true crime-poddar.

Jag ska inte säga så mycket om handlingen mer än det som står i sammanfattningen här ovanför. Det är nog bäst om man går in i läsningen utan att veta alltför mycket! Den går otroligt snabbt att ta sig igenom och jag kan även rekommendera den om man vill ha en deckare som inte är blodig. Det är inget frossande i detaljer här utan berättelsen fokuserar på Wisting och hans utredning av det gamla Katharina-fallet, där en kod har en väldigt stor betydelse.

4 kommentarer:

 1. Jag vill gärna läsa den här! Har läst samtliga Wisting-böcker som är utgivna på svenska. Bra att du inte avslöjar för mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har missat några i den andra serien så det borde jag ta igen!

   Radera
 2. Jag hoppas få läsa den här snart, kö på biblioteket. Att den andra serien inte översattes i rätt ordning har irriterat mig ordentligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite förvirrande för mig när jag inte visste om det först!

   Radera