onsdag 6 maj 2015

Sherlock Holmes: En studie i rött av Arthur Conan Doyle


Sidor: 128 (Häftad)
"Alla berättelser har en början. Så även den om Sherlock Holmes och hans gode vän dr John H Watson. Och det är just i äventyret En studie i rött som allting inleds. Det är här de träffas för första gången. Holmes är tjugosju och Watson två år äldre - i samma ålder som författaren Arthur Conan Doyle var när han skrev denna sin debutroman.
Det som Conan Doyle ville skapa var en vetenskaplig detektiv, någon som gav sig ut till brottsplatser och detaljstuderade varenda befintlig ledtråd.  En detektiv som lutade sig mot ovedersägliga bevis - samtidigt som domstolarna vid slutet av 1800-talet sällan tog hänsyn till sådant, utan behövde antingen ögonvittnen eller att brottslingarna tagits på bar gärning för att kunna döma."
Det här är alltså ett seriealbum med den klassiske detektiven Sherlock Holmes. Jag gillar ju tv-serien, den nya, med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman. Även de filmerna som kommit under de senaste åren har varit bra! Så när jag såg att Nelly sålde den här var jag tvungen att passa på.

Och historien är bra, jag gillar mysteriet och hur det blir löst. Just slutledningsförmågan som Holmes har är något jag är så fascinerad över. Hur allt knyts ihop med saker jag själv aldrig skulle tänkt på. Det gör det spännande att allt pågår innan datorer osv kom in i bilden, här är det bara tanke och syn som hjälper Holmes att dra sina slutsatser.

Men jag har tyvärr lite svårt för tecknarstilen. Bilderna fångar mig inte alls, jag bryr mig bara om texten. Så det är ett minus, tanken med ett seriealbum är ju att bilderna ska lyfta berättelsen lite extra.

2 kommentarer:

  1. Så synd. Det är väl det som försvårar allt när man lägger till ytterligare en aspekt för läsaren att relatera till. När man läser en text utan bilder skapar man sina egna och slipper bli pådyvlad någon annans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo precis. Men det är ju väldigt personligt det också, den här tecknarstilen passar säkert många andra jättebra!

      Radera