onsdag 18 maj 2022

Släcka liv av Pernilla Ericson

 

Originaltitel: Släcka liv
Sidor: 375 (Inbunden)
Serie: Lilly Hed (del 2)
"Det går inte att slå larm, inte att ringa på hjälp, det går inte ens att tända en lampa ...

Ett olöst mord skakar den norrländska byn Skageby och polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. En extrem höststorm drar in över Sverige med utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och lilla Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord. Skräcken sprider sig i det lilla samhället."

Pernilla Ericson har blivit en av mina favoriter inom deckargenren. Hennes böcker är alltid otroligt spännande samtidigt som de tar upp viktiga ämnen. I Släcka liv, andra boken om Lilly Hed, skriver hon om mäns våld mot kvinnor, klimatförändringar och det extrema väder som kommer pga av det och hur beroende vi är av el, hur snabbt vi blir sårbara när allt vi tar förgivet slutar att fungera.

Jag tycker verkligen om de två huvudkaraktärerna, Lilly och Liv. Liv känns igen från Ericsons tidigare serie om Erlagruppen. De är starka och tuffa kvinnor som jag gärna skulle vara vän med på riktigt. Jag känner speciellt med Lilly som på det personliga planet har gått igenom en del jag kan känna igen mig i.

Ett extra intressant element i berättelsen är att poliserna får bli kreativa med sin utredning när de inte kan kontakta omvärlden för att få hjälp och inte kan använda sig av alla sina vanliga hjälpmedel eftersom vädret har orsakat ett strömavbrott. 

Jag avslutar läsningen med en tudelad känsla. Inte alls för att jag är osäker på vad jag tycker om själva boken, den är riktigt bra. Men slutet fick mig verkligen att fundera, och så här i bokform vet jag inte riktigt vilken sida jag står på.

2 kommentarer:

  1. Detta låter som en serie jag skulle tycka om. Vad heter första boken? :)

    SvaraRadera