torsdag 9 december 2021

Timmarna av Michael Cunningham

 

Originaltitel: The Hours
Sidor: 223 (Pocket)
"I sin succébok Timmarna berättar Michael Cunningham om en dag i tre olika kvinnors liv:

Virginia Woolf, som en morgon 1923 trotsar den återkommande huvudvärken och hittar inledningsmeningen till sin nya roman (Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv);

Clarissa Vaughan, som en morgon 1998 går ut för att köpa blommor till festen som hon på kvällen ska ha för sin döende vän Richard, för att fira att denne fått ett prestigefyllt litterärt pris;

Laura Brown, som en morgon 1949 börjar läsa Mrs Dalloway och blir så gripen av romanen att hon försummar att uppvakta sin man på födelsedag och allt mer börjar ifrågasätta sin egen tillvaro."

Jag har sett filmen som är baserad på den här boken flera gånger. Det är ett tag sedan nu men jag kan fortfarande komma ihåg flera scener från den. Jag var lite nervös för boken, jag har nämligen läst Mrs Dalloway för några år sedan men jag gillade den inte. Och den har ju en väldigt central plats i Timmarna.

Det gick hur som helst jättebra! Jag tycker alla tre berättelser man får följa är intressanta. Mest fastnar jag för de om Virginia Woolf och Laura Brown. Clarssia Vaughans del är lite segare att komma in i men till slut lossnar det där också. Kanske är det för att hennes början liknar början på Mrs Dalloway? Laura Brown hade jag kunnat läsa en lång roman om. Hon har en historia jag gärna hade följt ännu mer än vad som fick plats i Timmarna. Det finns så mycket osagt där. Det var en liten twist i slutet som jag helt hade glömt från filmen och det var kul att den kunde överraska mig trots att jag trodde mig komma ihåg allt så bra.

Nu tror jag att jag ska försöka hitta filmen och se om den. Det känns som det är dags när boken äntligen blivit läst.

2 kommentarer: