torsdag 23 december 2021

Överlevaren av Bethany Clift

 

Originaltitel: Last One at the Party
Sidor: 382 (Inbunden)
"Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum - den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv.

Men en kvinna i London har på något sätt ändå överlevt. En kvinna som tillbringat hela sitt liv med att kompromissa med vad hon velat, som dolt vad hon känt och desperat försökt passa in. En kvinna som är fullkomligt oförberedd på att konfrontera en framtid på egen hand. 
Med en golden retriever som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren. Samtidigt brottas hon med sig själv och sina minnen. För vem är hon nu? När hon inte längre har någon annan att leva för? När hon bokstavligen är ensam kvar."

Jag tyckte verkligen om Överlevaren! Den är både sorglig, spännande och har en dos humor i sig. Det sista kanske men inte förväntar sig när det handlar om en person som överlevt ett virus medan alla hon känner dött. Resten av världen också för den delen.

Men det finns verkligen roliga stunder. Humorn kanske är lite mörk ibland men det känns väldigt realistiskt. Berättelsen hoppar mellan nutid, när hela världen verkar ha dött, och dåtid när huvudkaraktären tänker tillbaka på alla val hon gjort i livet, hur hon alltid verkade spela en roll för att passa in och göra alla andra nöjda. 

Med tanke på pandemin vi befinner oss i nu är det lite extra obehagligt att läsa om sjukdomen i boken som är ännu värre. Coronaviruset nämns till och med i boken, så allt känns otroligt verkligt. Det kryper in under huden på mig under läsningen. 

Det är omöjligt att inte tycka om Lucky, golden retrievern som huvudkaraktären hittar och tar hand om. Man märker hur bandet mellan de två växer sig starkare och starkare ju mer de går igenom tillsammans. Samtidigt nämns ibland de husdjur som inte klarat sig och då värker det i mattehjärtat.

Jag hade önskat ett lite annorlunda slut men förutom det tyckte jag om boken och ska hålla utkik efter mer från författaren!

4 kommentarer:

 1. Ska vara helt ärlig och säga att jag har väntat på din recension om den här boken. :D Och nu är jag verkligen säker, den här vill jag läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det! Den känns verkligen realistisk :)

   Radera
 2. Jag gillade den också, jättemycket. Det är nog den mest trovärdiga undergångsberättelse jag har läst. Och ändå skrattade jag flera gånger 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Det känns som hon hela tiden gör val som man själv lätt skulle gjort i den sitsen. Inte alltid logiska med det traumat osv :)

   Radera