måndag 27 december 2021

Mordnatt råder, tyst det är i husen av Sofia Rutbäck Eriksson & Mattias Boström


Originaltitel: Mordnatt råder, tyst det är i husen
Uppläsare: Fredde Granberg
"Snön vräker ner över Arvidsträsk när invånarna kring den lilla norrbottniska sjön samlas vid byagården för traditionsenlig lucköppning. Men bakom den första luckan väntar ett meddelande som får de äldre i byn att rysa av fasa - de som är gamla nog att minnas de hemska, ouppklarade morden fyrtio år tidigare. När nu hotet om ett nytt dödsfall sänker sig över bygden tvingas den pensionerade polisen Rolf Ström åter att jaga den mördare som gäckat honom så länge. 
Till sin hjälp för att lösa gåtorna i både nutid och dåtid får Rolf den nyinflyttade deckarförfattaren Riita Niemi, som suktat efter traktens mörker och enslighet. Under en kamp mot klockan måste Rolf och Riita ta reda på vem som ligger bakom hotet - innan någon av deras grannar dör. Och endast en sak är säker: att mördaren finns mitt ibland dem."

När jag såg att Sofia Rutbäck Eriksson skulle släppa en ljudbokskalender i december blev jag verkligen glad! Varje morgon fram till julafton har den fått göra mig sällskap på mina promenader med Nitro och det har verkligen hjälpt att ha det att se fram emot i vintermörkret.

Mordnatt råder, tyst det är i husen (älskar titeln!) är lite allvarligare än Katarinas eminenta detektivbyrå. Det passar mig alldeles utmärkt så klart. Samtidigt finns det en hel del humor och otroligt mycket värme. Dessutom utspelar den sig i en kall liten by och det har varit lätt att leva sig in i miljöerna när kylan bitit i kinderna på riktigt medan jag lyssnat. 

Det är en spännande historia om fyra mord som som begicks i byn för flera år sedan. Nu verkar det som att mördaren är tillbaka och allas nerver är på helspänn. Det måste nämligen vara någon i byn som är skyldig, men vem?

Jag älskar karaktärerna som kommer till liv under berättelsen. Det finns alla möjliga sorters personligheter. Mest fastnar jag för Riita, deckarförfattaren som utan att vara beredd på det dras in i ett riktigt mordmysterium fast hon bara skulle flytta till byn för att skriva klart sin nya bok. Hon är så härligt positiv, sprudlande och levnadsglad.

Fredde Granberg har en härlig röst att lyssna på och gör uppläsningen riktigt bra. Han lyckas ge varje karaktär en egen röst på ett naturligt sätt. För den som vill lyssna på hela berättelsen i ett svep släpps den i en samlad utgåva idag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar