måndag 20 december 2021

Överlevare av Dean Koontz


Originaltitel: Sole Survivor
Sidor: 317 (Pocket)
"Den väldiga Boeingmaskinen gick med fullt pådragna motorer rakt ner i marken. Bland offren finns kriminalreportern Joe Carpenters hela familj: hustru och två döttrar. Ett år senare blir Joe kontaktad av Rose Tucker, en mystisk kvinna som hävdar att hon överlevt kraschen.

Anhöriga till katastrofoffer personlighetsförändras och pendlar mellan manisk upprymdhet och sömngångaraktig apati. Vissa av dem tar sina egna liv. Joe är rädd. På gränsen till panikslagen. Men han måste få reda på sanningen..."

Jag har läst Överlevare under några veckor tillsammans med en vän. Vi delade upp den i tre delar och pratade om vad vi läst i slutet på varje vecka. Det har varit väldigt trevligt och givande!

Det här är en äldre Koontz-bok som jag fått när syrran rensat sina hyllor. En liten notering i den säger att den är köpt 99 så, den har några år på nacken. Det var dock inget som störde läsningen. Första veckan gick det lite segt, det upplevde vi båda två. Men sen släppte det och berättelsen blev riktigt spännande.

Man känner verkligen med Joe som förlorat hela sin familj och nu har svårt att se någon mening med livet överhuvudtaget. Men så dras han in i mysteriet i vad som egentligen hände när planet kraschade och hur den mystiska Rose kan ha överlevt något sådant. Han blir jagad och inser att någon är beredd att göra vad som helst för att sanningen inte ska komma fram. Jag var lite nervös ett tag att bokens förklaring skulle dra åt ett håll jag inte hade kunnat hänga med på. Men det löste sig och det blev faktiskt finare än jag hade trott. Mer kan jag inte säga utan att spoila för mycket.

Överlevare har inte blivit någon ny favorit men den har varit alldeles lagom underhållning för en decembertrött hjärna. Jag såg att den även gjorts till en miniserie och det hade varit lite roligt att se den för att kunna jämföra. 

Det kanske inte är en bok man ska läsa om man har en flygresa inplanerad den närmaste tiden. Det är nog inte bra för nerverna. 

2 kommentarer:

  1. Den här har jag inte hunnit läsa än men den verkar intressant! Känns också lite skönt att veta att berättelsen lossnar efter ett tag. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis! Då vet man att det kan vara värt att pusha vidare om det känns jobbigt i början :)

      Radera