onsdag 24 februari 2021

Citronen av Arnost Lustig

 

Originaltitel: Sousto
Sidor: 32 (Häftad)
"Citronen är en krypande och obehaglig berättelse från gettot i ód , en historia om förtvivlan och desperation, och om en ung pojkes fruktlösa försök att rädda livet på det som finns kvar av hans familj."

Citronen var den sista novellen jag hade kvar att läsa från Novellix box med fyra noveller om Förintelsen. Jag har tagit dem lite då och då för att det är så tungt att läsa om ämnet men samtidigt så otroligt viktigt.

Det här är en kort berättelsen som rymmer många känslor. Desperation, frustration, oro, sorg. Huvudkaraktären Ervín får ta till otrevliga lösningar för att kunna byta till sig lite mat till sin mamma och syster. Mest av allt behöver han en citron eftersom han tror att det skulle kunna hjälpa systern som är riktigt sjuk. Men en citron kostar mycket. 

På de få sidorna så hinner jag verkligen känna med Ervín. Han gör det han måste för att försöka rädda sina nära men det är inte lätt för en ung pojke att bära det tunga ansvaret. 

2 kommentarer:

  1. Dem här novellerna kände jag inte till förrän jag såg dem här. Skulle vilja läsa dem någon gång även om det är tungt. Håller med dig om att det är viktig läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man blir så chockad om och om igen över hur hemska människor kan vara mot varandra :/

      Radera