måndag 28 oktober 2019

Sankta Psyko av Johan Theorin


Originaltitel: Sankta Psyko
Sidor: 399 (Inbunden)
"Till en stad på svenska västkusten kommer den 29-årige Jan Hauger för ett vikariat som förskollärare. Men Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger invid muren till Sankta Patricias regionklinik - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. 
På Gläntan vistas barnen för att behålla kontakten med de inspärrade föräldrarna. En av Jans uppgifter är att eskortera barnen genom den källargång som förbinder förskolan med kliniken. 
Jan är en duktig pedagog men förtiger också saker, som varför han så gärna ville ha tjänsten på Sanka Psyko. Och vad som egentligen hände flera år tidigare när han gick ut i skogen med en dagisgrupp - och kom tillbaka med ett barn för lite."
Jag har läst flera av Theorins böcker tidigare och tyckt jättemycket om dem. Ändå har den här och Rörgast blivit liggande länge i bokhyllan. Men Elza gav mig en knuff i rätt riktning och gjorde mig väldigt pepp på att äntligen ta upp Sankta Psyko!

Det är jag verkligen glad för att hon gjorde. Så fort jag öppnade boken och började läsa blev jag påmind om hur bra Theorin skriver. Hur spännande hans berättelser är och hur svåra de är att lägga ner! Det har verkligen varit ett nöje att följa med i den här lite kusliga, mörka berättelsen.

Jan är en ganska intressant huvudkaraktär. Han är komplicerad och jag har svårt att bestämma mig vad jag tycker om honom. Vissa gånger är han riktigt sympatisk, andra tar han så galna beslut att jag bara vill skaka om honom. Och ibland tänker han verkligen inte längre än nästan räcker! Men det är det som gör det så spännande också. Hans privata sökande efter något eller någon inne på Sankta Psyko och vad han gör för att lyckas med det han vill. Det är en bladvändare och hela känslan runt boken passar perfekt i höstmörkret.

12 kommentarer:

 1. Vågar jag läsa den?? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jooo det skulle jag säga att du gör! :D

   Radera
 2. Den här tyckte jag om! Kom ihåg att den var en bladvändare. :) Och den tog några svängar som jag inte var beredd på. ;) Det är den enda boken jag har läst av Theorin men jag vill prova de andra också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De andra är också jättebra! Du skulle nog gilla dem också :)

   Radera
 3. Johan Theorins böcker är riktigt bra och läskiga, men jag gillar nog hans första böcker mest.

  SvaraRadera
 4. Så himla glad att du gillade den :D Han är, som du säger, en fantastisk författare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att du gav mig knuffen jag behövde! :D Nu ska jag bara ta mig an Rörgast inom en snar framtid också!

   Radera
 5. Blir lite smånyfiken, trots att det inte är min genre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den kanske kan fungera för dig! Är ju ingen direkt deckare och inte heller ren skräck.

   Radera