måndag 21 oktober 2019

Mårbacka av Selma Lagerlöf


Originaltitel: Mårbacka
Sidor: 
"I Selma Lagerlöfs självbiografiska svit omnämns hennes far - i Lagerlöfforskningen ofta kallad författarens musa - som en oemotståndlig charmör, trots att situation efter situation på skriande vis efterfrågar hans kärlek. Han kallas kraftkarl, fast tydligtvis är han en man utan kraft. Lagerlöf beskriver honom som en underbar far, men av den faderliga omsorgen ser vi inga tecken alls. Mot slutet är fadern helt frånvarande, men har satt svårutplånliga spår, genom att förslösa allt familjen ägt.
När Selma Lagerlöf började skriva självbiografiskt utmanade hon sig själv och sitt tidigare författarskap. »Mårbackaböckerna« - Mårbacka [1922], Ett barns memoarer [1930] och Dagbok [1932] - är en osentimental självbiografisk berättelse där inte minst mannens svek hamnar i förgrunden.
»Mårbackatrilogin« är omistlig för den som vill lära känna en av vår litteraturs största prosaister och den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset i litteratur."
I den här boken som kallas Mårbackasviten ingår Lagerlöfs tre självbiografiska böcker, Mårbacka, Ett barns memoarer och Dagbok. Men det här inlägget handlar bara om Mårbacka som blev månadens klassiker för oktober.

Jag har inte läst så mycket av Lagerlöf tidigare, men jag försöker att sakta men säkert ändra på det. Kanske är det för att hon känns nära på något vis eftersom jag bodde i Värmland några år. Jag har haft nöjet att besöka Mårbacka när de haft julmarknad där och även någon gång under en sommar då jag och min ena syster var med på en rundtur där man fick gå in i huset. Det var jätteintressant och jag skulle gärna göra om det!

Boken är väldigt intressant. Den här delen handlade mest om själva gården Mårbacka, dess historia både när Selma växte upp där och vilka som bodde där innan hennes familj kom dit. Hon skriver på ett levande och indragande sätt. Språket är lite gammaldags men inte så pass att det blir svårt att läsa. Jag tycker det tillför en charm till läsandet och gör att stämningen blir helt rätt.

Det är fascinerande att läsa om hur det var att växa upp där. Hur hushållet sköttes och saker som hände med henne och hennes familj som jag inte visste om tidigare. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta läsa del två som är Ett barns memoarer, vi får se om jag gör det direkt i november eller om jag väljer en annan klassiker som ett litet avbrott. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Men jag är verkligen glad att jag påbörjat den här sviten!  

12 kommentarer:

 1. Intressant kvinna, en fin - och även vacker bok som passar i mitt påfågelsrum:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/09/ont-om-plats-i-bokhyllan-30.html

  SvaraRadera
 2. Jag vill också läsa mer böcker av henne och jag ska också försöka göra det inom en snar framtid. Och jag har blivit mer och mer nyfiken på henne som person, så jag kommer nog läsa böcker om henne också. Dem här böckerna vill jag verkligen läsa. Tack för påminnelsen! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! :D Hoppas du också kommer tycka om den!

   Radera
 3. Jag har läst väldigt lite Selma Lagerlöf i mitt liv och kan erkänna att jag än så länge inte känner något sug heller. Undra om det kommer längre fram.

  SvaraRadera
 4. Å jag älskar Selma Lagerlöf, en av våra största svenska berättare, tycker jag. Och tack till dig som påminde mig om att jag faktiskt kan läsa om böckerna.
  Senare i livet träffade jag Göran Tunström när han höll på att skriva sin stora roman Juloratoriet. Det var så intressant att höra honom berätta om boken - och den författare som inspirerade honom - Selma Lagerlöf! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gillat det lilla jag har läst av henne och ser fram emot att läsa mer! :) Juloratoriet har jag inte koll på, ska kolla upp den lite mer!

   Radera
 5. Du påminner mig ännu en gång om att börja läsa böcker av Selma Lagerlöf! Glömmer av det hela tiden. Hon känns lite bortglömd på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad att jag kan påminna om det! :D Hon skriver verkligen bra, det lilla jag läst av henne!

   Radera
 6. Jag älskar alla tre delarna i sviten. Och ska absolut läsa Anna-Karin Palms nya bok om Selma. Hon är/var en superstjärna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta i den!

   Radera