torsdag 31 oktober 2019

En sång för Hedda av Annika Estassy


Originaltitel: En sång för Hedda
Sidor: 334 (Inbunden)
Serie: Måneby (del 2)
Recensionsexemplar: Från Norstedts, tusen tack!
"Mindre än två veckor före jul erbjuds Lina Sundell ett avgångsvederlag av sin chef i stället för den befordran hon hoppats på. I ren ilska tackar hon ja och bokar genast en tangoresa till Buenos Aires. När Linas biologiska pappa, som hon trodde var död, står livs levande framför henne på Kastrup flygplats samtidigt som mamma Hedda bryter handleden uppe i Måneby, bestämmer sig Lina hastig och lustigt för att åka upp till familjens gästgiveri och hjälpa till med julfirandet. Men också för att avkräva modern sanningen bakom den återuppståndne fadern. Vad hände dem emellan egentligen?
Mamma Hedda har å sin sida inte det lätt. Oron över gästgiveriets framtid och all stress inför julen gör henne både trött och förvirrad. Vem ska ta över verksamheten när hon inte längre orkar?"
Jag läste Gröna fingrar sökes i maj förra året och fick mig en riktigt fin lässtund med den. Då visste jag inte att det skulle bli en serie av det lilla samhället Måneby men det var en trevlig överraskning att den här boken också utspelar sig där! Jag har märkt att jag tycker om det i feelgoodböcker, när ett litet samhälle återkommer men med nya huvudkaraktärer.

I En sång för Hedda är det främst Lina och Hedda som står i centrum. Hedda är Linas mamma men de har en ganska komplicerad relation där de inte riktigt når fram till varandra. När sedan Lina upptäcker att hennes biologiska pappa inte är död, som Hedda sagt, blir det så klart bara värre.

Det är en fin berättelse om att försöka göra det man tror är bäst för sin familj. Om lögner och hur de hinner ikapp en. Om relationen mellan en mor och en dotter. Lite kärlek finns också med så klart. Något jag verkligen uppskattar är att den delen inte är komplicerad, det blir inga jättestora missförstånd, det finns inget triangeldrama och det är så uppfriskande! Istället hamnar fokus mycket mer på föräldrar och syskon, hela familjer och hur svårt det kan vara att förstå varandra ibland när man är olika.

Förutom att vara en bra historia gav den mig julkänslor under läsningen. Jag ville börja plocka fram alla julgrejer och se hur fint de lyser upp i mörkret som nu råder utomhus. Jag vill ha snö på backen och norrsken på himlen. Det är en riktig pärla som passar perfekt som julläsning!

10 kommentarer:

 1. Jag har också läst Gröna fingrar sökes och gillade den. Kanske även denna kan var nåt för mig? Fast jag läser så ofta böcker där folk hittar familjemedlemmar och släktingar som varit försvunna eller man trott varit döda. Kanske lever jag själv på hoppet att nån sån finns? (Bara det att inte gör det.) Så den här boken kanske är för mig - eller kanske inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får känna efter ett tag innan du bestämmer dig!

   Radera
 2. Alltså, jag gillar det där omslaget, trots att det är lite pluttrigt. Och kanske skulle jag gilla den där boken. Egentligen behöver jag lite feelgood ibland, men det mesta är ju så satans smetigt att jag bara blir irriterad. Vilken var det nu du sa inte var så regnbågs-och-enhörningsaktig. Jag måste börja skriva upp. Tror att jag ska minnas, men det gör jag ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gilar det också! Kanske är pga julkänslorna det ger mig :). Kan det ha varit Frida Skybäcks senaste bok du tänker på?

   Radera
  2. Ja, det stämmer! Bokhandeln... Nu har jag sparat ner båda på Storytel :) Hedda kommer dock först i december.

   Radera
 3. Åh, jag är så nyfiken på denna!

  SvaraRadera
 4. Jag har känt litet som Scylla här ovanför, att feelgood kan bli så smetigt och tillrättalagt. Men nu har jag läst så många feelgoodromaner att jag tvärvänt helt och hållet, så mysiga att läsa :) Och särskilt om de som i Annikas böcker innehåller både svärta och djup, och en hel del mognad. Jag skall snart också läsa den här. Älskade den förra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Vissa kan verkligen bli det och det gillar inte jag heller. Det måste finnas lite svärta för att jag ska fastna :). Hoppas du kommer tycka om den här också!

   Radera