onsdag 9 oktober 2019

Drömmarna av Karen Thompson Walker


Originaltitel: The Dreamers
Sidor: 339 (Inbunden)
"En märklig sömnepidemi drabbar en liten stad i USA. Den tar sin början på universitetet, med en kvinnlig student som lämnar en fest. Hon känner sig trött, säger hon till sina vänner, tröttare än hon någonsin känt sig i hela sitt liv. Hon somnar, men vaknar inte. Smittan sprider sig och allt fler i den lilla staden somnar in. Ingen vaknar. Snart upptäcker man att de som sover har en hjärnaktivitet som vida överstiger den hos vakna människor.
Vi får följa en handfull personer i olika åldrar och olika sammanhang, som på olika sätt drabbas av epidemin. Drömmarna är en gripande berättelse om hur nära vardagslivet kan vara det oerhörda och fasansfulla."
Det här var en bok som var svår att motstå när jag läste handlingen. En sömnepidemi som slår till utan att folk vet varför? Sign me up! Det lät som något jag verkligen kunde fastna för.

Det gjorde jag också. Den var inte riktigt lika mörk som jag hade trott att den skulle vara, men det gör verkligen ingenting. Det var ändå ett nöje att läsa den. Jag tycker att skrivsättet var lite annorlunda än vad jag är van vid. Oftast när jag läser böcker känns det som att jag är där med karaktärerna. Jag är bredvid dem och hänger med på det som händer. Men i den här var det lite mer distanserat. Jag beskrev det för mina kollegor som att jag satt uppe på ett moln och tittade ner på allt som hände istället för att vara mitt i det. Det kanske är delvis därför det inte kändes lika mörkt, för jag kom inte nära. Det är inte menat som något negativt, det var bara en annorlunda upplevelse att läsa en bok på det sättet.

Jag gillade den och det var fascinerande att se hur de vakna reagerade. Hur resten av landet reagerade och hur livet gick från den vanliga vardagslunken till kaos och panik så fort man insåg att den här sömnen var något som spred sig från person till person.

Jag vet att Karen Thompson Walker har skrivit en annan bok som heter En tid för mirakel där jorden börjar snurra långsammare. Den låter också jätteintressant så jag kommer nog att plocka upp den någon gång.

6 kommentarer:

 1. Åh den här låter som något för mig också! :D Och jag kände heller inte till hennes tidigare bok. Så nu måste jag hålla utkik efter båda! :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Listan blir bara längre och längre ;p

   Radera
  2. Om jag skulle lägga ut min lista över golvet är jag rädd att jag behöver en extra lägenhet. ;D

   Radera
 2. vardagslunk är ganska vanligt har jag förstått

  SvaraRadera