onsdag 2 oktober 2019

Fånge i berget av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom


Originaltitel: Fånge i berget
Sidor: 143 (Kartonnage)
Serie: Bortrövad (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Sunflower Produktion AB, tusen tack! 
"Tim, du måste vakna! En röst hördes långt bort i fjärran. Den lät nästan som i en dröm. En mardröm! Med ett ryck slog han upp ögonen. Han satte sig upp och lyssnade förskräckt efter rösten. Vem var det och varför ropade någon på honom?
Syskonen Tim och Li har blivit bortrövade. De vaknar upp ensamma på varsitt håll och nu börjar en kamp för att hitta den andre och överleva i en skog full av otäcka varelser. I den första boken får läsaren följa Tim i sökandet efter hans försvunna syster. Ett sökande som blir till ett hisnande äventyr bland troll, lyktgubbar och andra varelser ur den svenska sagomytologin. Bokens sagolika illustrationer öppnar upp en helt ny fantasivärld som läsaren sent kommer att glömma."
Den här boken var ett riktigt äventyr. På första sidan vaknar Tim upp i ett mörkt rum och man blir genast indragen i berättelsen. Det tror jag är jättebra för att locka yngre läsare att plocka upp den och fortsätta läsa, här bildas direkt en nyfikenhet för vad som har hänt och var Tim befinner sig.


Kapitlen är korta och det blir aldrig långsamt. Texten bryts av med riktiga snygga illustrationer gjorda av Jonas Sjöblom. Boken är spännande utan att bli för läskig. Det är dessutom väldigt roligt att det är väsen ur den svenska folktron som får ta plats. Här finns trollen, skogsfrun, Näcken och annat smått och gott!


Tim är en riktig modig huvudkaraktär. Han vill hitta sin syster igen och gör allt för att försöka lyckas med det. När de stora trollen inte vågar utföra uppdrag är det Tim som får göra det och även om han är rädd gör han vad som krävs för att komma närmare sin syster.

Del två, I skogsfruns våld, kommer ut senare i år och handlar om Tims syster Li och allt hon får vara med om efter att syskonen blev bortrövade och åtskilda.

8 kommentarer:

 1. Wow vilken bok! Bara omslaget gjorde mig intresserad. Älskar skisser i böcker, tycker de tillför så mycket till berättelsen. Den här vill jag läsa! Tack för du visade dem fina bilderna. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja illustrationer kan verkligen göra mycket för en berättelse! :) Speciellt när de är riktigt fina som här :D

   Radera
 2. Wow, såg definitivt intressant ut! Gillade illustrationerna och att omslaget var så stilrent med allt det svarta. Riktigt coolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det är riktigt snyggt gjort! :)

   Radera
 3. Svar
  1. Ja det skulle vara riktigt läskigt att bli bortrövad!

   Radera
 4. Har tittat en del på denna, och nu när du läst lockar det ännu mer...

  SvaraRadera