torsdag 26 februari 2015

Tack för alla minnen av Cecelia Ahern


Originaltitel: Thanks for the Memories
Sidor: 383 (Danskt band)
"Efter en tragisk olycka minns Joyce saker hon aldrig har upplevt. Hon känner till smågator i Paris, en stad hon aldrig har besökt; hon kan plötsligt en massa om konst, något som aldrig intresserat henne. Och varje natt drömmer hon om en okänd liten flicka med ljust hår.
Justin är skild, ensam och rastlös. Han kommer till Dublin som gästföreläsare i konsthistoria och blir motvilligt övertalad till att ge blod. Det blir det första som kommer från hans hjärta på mycket länge.
Trots att  de aldrig mötts flätas deras liv sakta samman."
Jag älskar Aherns böcker, jag har läst tre eller fyra stycken nu och varje bok har fått mig att pendla mellan otrolig glädje och tårar. Hon har ett otroligt sätt att skriva som verkligen berör mig. Det passar bra att bryta av med ibland när jag läst lite för mycket om ond, bråd död.

Tack för alla minnen är en väldigt varm berättelse om kärlek, men det är faktiskt inte bara den romantiska kärleken. Jag blir även rörd av förhållandet mellan Joyce och hennes pappa, det är scenerna med dem som oftast får mig att le. Hennes far är en mycket speciell herre, som inte lämnat sin hemstad tidigare men som nu för sin dotters skull, bland annat, flyger till England och bjuder på en hel del charmiga och roliga scener. För att pappan ska få träffa sin idol från tv hittar de till exempel på ett ganska udda sätt att ta sig in till inspelningen av Antikrundan!

Den mest centrala berättelsen, om Joyce och Justin är också något som framkallar fnissattacker hos mig. Det är lite av en katt-och-råtta-lek som pågår medan de från var sitt håll försöker lista ut vad som hänt och vem den andra personen är.
Eftersom det är Ahern som skriver så är det ingen vanlig kärlekshistoria, hon hittar alltid sätt att göra dem speciella. Vad händer till exempel om man får en blodtransfusion och helt plötsligt vet saker man inte visste innan? Eller känner ett otroligt starkt band till någon man aldrig tidigare träffat?

Jag älskar det, på alla sätt och vis. Tack vare hennes förmåga att skriva sina berättelser på ett så annorlunda sätt är hon helt klart en favorit hos mig. Någon som alltid lämnar mig berörd efter lässtunden.

10 kommentarer:

 1. När jag läste rubriken lite slarvigt fick jag det till att du tackade författaren för minnena och att hon hade avlidit. Att detta skulle vara ett hyllningstal. Så det kan gå när uppmärksamheten glider åt annat håll!

  Jag har inte läst något av henne, men det borde jag kanske göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilken tur att det inte var så! Det hade varit sorgligt.

   Absolut, letar man lite annorlunda kärlekshistorier är hon väldigt bra :). De har oftast någon liten släng av övernaturligt i sig.

   Radera
 2. Jag läste "Dagboken från imorgon" av henne men den var inte så bra som jag hoppats. Tror hennes "vuxnare" böcker är bättre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag inte läst än, men nån gång så! :)

   Radera
 3. Jag läste Love Rosie i Oktober förra året och älskade den verkligen, den blev snabbt min allra allra favoritbok. Ska de om någon av hennes böcker råkar finnas på rean nu i helgen och försöka läsa ytterligare en. Jag håller med i det du säger hennes sätt att skriva är så annorlunda. Som i Love Rosie där huvudkaraktärerna skriver brev, SMSat och skickar kort till varandra. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag inte läst än, men vill verkligen!

   Radera
 4. Jag köpte "Om du bara kunde se mig" på second hand för ett tag sedan. Skall bli intressant att läsa den. Har hört så mycket positivt om Ahern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag älskar den. Den är verkligen, verkligen annorlunda men jag fastnade direkt.

   Radera
 5. Jag har inte läst något av Cecelia Ahern ännu, men har funderat på att göra det. Och nu blir jag lite mer nyfiken. Får nog ta och läsa något framöver.... ;)

  SvaraRadera