torsdag 5 februari 2015

Klarhet av Lisa Westerlund


Sidor: 253 (Danskt band) 
Recensionsexemplar: Från Lava, tack så mycket! 
"Vad skulle du göra om den du älskar slår dig? Skulle du bryta dig loss och gå vidare? Eller kanske hämnas?
Klara älskar Rickard. Men långsamt inser hon att något är fel. Väldigt fel. Rickard blir mer och mer brutal och snart har den vackra kärlekssagan bytts ut mot mental terror och fysisk misshandel. Med hjälp av två vänner tar hon sig ur förhållandet. Och där hade historien kunnat sluta. Men ska verkligen Rickard gå fri medan hon själv tvingas leva med alla smärtsamma minnen?
Tillsammans med sina vänner iscensätter hon en hämnd."
Det här är en bok som verkligen gett mig en känslomässig bergochdalbana. Jag har mått illa av hur Rickard behandlar Klara, av hans sjuka sätt att tänka och resonera. Hur otroligt narcissistisk han är och hur han alltid är ett offer i sina egna ögon. Jag har mått ännu mer illa av att tänka på att det tyvärr finns personer precis som honom.

Jag har lidit med Klara, och samtidigt känt glädje med henne under de stunder hon mått bra. Speciellt när hon hittade sina två vänner som hjälper henne ur situationen. Sedan har jag även fnissat lite när de gjorde sin hämnd, för den har sina roliga stunder även om man inser att det inte är det vettigaste de hade kunnat göra. Men jag förstå det begäret, att få ge igen på något vis.

Det är en bok som verkligen inte lämnar mig oberörd. Den tar upp viktiga och jobbiga ämnen, förutom själva misshandeln finns bland annat finns Rickards vänner som väljer att inte se hur han egentligen är, misstron från polisen när Klara hamnar på sjukhus och mycket mer som får mig som läsare att vilja skrika ut frustrationen. För att jag vet att det faktiskt är så det är för en del, och det är hemskt.

Den här boken finns i två versioner, dels den här som jag har läst och skrivit om. Men den finns även i en när rollerna är ombytta, när det är kvinnan som slår och mannen som utsätts för det. Den versionen har jag inte läst, men den heter Klarthet - Ombytta roller och finns som e-bok om man är nyfiken.

2 kommentarer:

  1. Intressant grepp att ge ut boken i två versioner!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tycker jag också! Det är annorlunda och gör en lite extra nyfiken :)

      Radera