tisdag 17 februari 2015

Kråkflickan av Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist


Originaltitel: Kråkflickan
Sidor: 395
Serie: Victoria Bergmans Svaghet (del 1)
"Nutid. Stockholm. Två kvinnor vars vägar korsas.
Kråkflickan handlar om svek och vad sveket kan göra med människor.
Psykoterapeuten Sofia Zetterlund utreder två klienter: Samuel Bai, barnsoldat från Sierra Leone och Victoria Bergman, en kvinna mitt i livet, bärande på ett stort, oläkt sår från barndomen. Två olika människor med samma problematik: de visar båda tecken på multipla personligheter.
Samtidigt hittas en ung pojke död i ett buskage. Kroppen är svårt sargad. Torterad? Han är av utländsk härkomst och ärendet får låg prioritet då pojken saknar historia. Saknad av ingen?
Kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg och terapeuten Sofia ställs inför samma fråga: hur mycket lidande kan en människa utsätta andra för innan hon själv upphör att vara människa och blir ett monster?"
Aaaaaah! Varför har jag inte läst den här tidigare!? Hur kan den ha fått stå och vänta så länge?!

Hrm, ja, ni kanske kan lista ut att jag gillade den? Den är så otroligt mörk, så hemsk och svart och fyll av lidande på alla sätt och vis. Och den vrider och vänder på allt, så det finns ingen chans för mig att veta hur det ska gå innan boken själv avslöjar det. Det är helt otroligt.

Att så mycket sorg och svek och hemsökta människor kan rymmas i en och samma bok. Det är tung läsning, men det är samtidigt helt omöjligt att lägga bort den. Jag läste ut den på lite mindre än ett dygn. Sidorna bara flög fram och helt plötsligt var det slut. Nu förstår jag varför alla sagt att den är så bra men samtidigt vidrig, det är den verkligen. Det är bara för mig att hålla med.

Frågan den ställer, när slutar man vara människa och blir ett monster? Vad behöver man själv göra och kanske även, vad behöver man utsättas för innan förvandlingen sker? De frågorna tar mycket plats i berättelsen, och jag vet inte riktigt hur jag ska känna till slut. Det är så svårt att skriva allt jag tänker, för jag vill absolut inte avslöja för mycket.
Men har ni inte läst den än, och vill dyka in i ett mörker som verkligen klämmer tag om ditt hjärta och inte släpper så är den här boken perfekt. Jag vet att den finns på bokrean, så det är ett utmärkt tillfälle att köpa den om ni inte redan gjort det.

Jag har andra delen hemma och ska kasta mig över den. Tredje delen har jag inte men den är förhandsbokad på rean, så den kan också läsas snart. Nu ska jag hämta lite kaffe, klappa på vovvarna, ta ett djupt andetag och sedan återgå till Victoria Bergmans svaghet, för det går inte att låta bli när jag vet att fortsättningen står och väntar.

14 kommentarer:

 1. Har läst de böckerna och jag tyckte första delen var bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hunnit plöja igenom andra nu och är väldigt otålig på att få hem tredje som jag beställt från rean!

   Radera
 2. Läste precis ut tredje delen och man kan nog, utan att överdriva, säga att jag blev förvånad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste precis ut andra, och vill ha trean nuuuuu!

   Radera
 3. Läste Glaskroppar av denna författarduo för ett tag sedan, och blev klart imponerad av deras sätt att skriva, så jag vill även läsa Viktoria Bergmans svaghet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glaskroppar har jag förhandsbokat på rean! :)

   Radera
 4. Jag älskar denna serie! ❤ Ettan är nog på ett sätt bäst men jag diggar alla vändningar i både ettan, tvåan och trean!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar med spänning på att få avsluta den!

   Radera
 5. Jag har också varit nyfiken på denna länge men jag har inte heller kommit för mig att läsa den. Men din recension fick mig verkligen att känna att denna måste jag bara se till att läsa omedelbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Jag har läst ut ettan och tvåan på två dagar. Nu har jag tyvärr inte trean hemma än...det är frustrerande!!

   Radera
 6. Detta är den bästa triologi som jag har läst på väldigt, väldigt länge! Rekommenderar den till alla som vill ha något nytt att läsa. Ser framemot att höra vad du tycker om serien som helhet när du har läst ut sista delen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att den är det! :) Ser fram emot att få avsluta den så fort som möjligt.

   Radera
 7. Nä men ÅH! Nu vill jag också läsa den. På studs .D

  SvaraRadera