lördag 21 februari 2015

Odinsbarn av Siri Pettersen


Originaltitel: Odinsbarn
Sidor: 661 (Inbunden)
Serie: Korpringarna (del 1)
Recensionsexemplar: Från B. Wahlström, jättestort tack!
"Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.
En man från norr sticker kniven i ett spädbarn, för att dölja att hon är född utan svans. Flickan överlever och får namnet Hirka. När hon är femton vintrar gammal får Hirka veta att hon är ett odinsbarn - ett svanslöst odjur från en annan värld. Myten säger att odinsbarn för med sig röta och död.
Samtidigt sprider sig rykten och oroligheter i landet. Gamla maktkamper väcks till liv, krig hotar att bryta ut och folk överger sina hem i fruktan för varelser som ingen har sett på tusen år.
Det var som om Hirka inte är den enda som tagit sig igenom stenportarna från den andra världen och plötsligt vänds alla blickar mot henne."
Det här är en författare jag har följt på instagram ett bra tag. Så jag har sett hennes bok på norska lite då och då, och den har hela tiden gjort mig väldigt nyfiken. Trots att jag egentligen väldigt sällan läser fantasy.
Men när jag såg att den skulle komma ut på svenska blev jag i alla fall jätteglad!

Så nu har jag fått läsa den, och den är så bra! Jag är frustrerad över att jag inte har en fortsättning att plöja igenom direkt. Jag vill ha mer nu!
Jag tror att anledningen att jag inte läser fantasy ofta är för att jag fått för mig att det är komplicerat. Jag vet att många säger att när det finns en karta med i en bok så blir de glada, jag känner mer "Ahhhh komplicerad värld som jag inte kommer hänga med i!"...Jag vet inte varför helt ärligt.

Men här är det inte alls så. Jag tycker den här världen är lätt att följa med i trots att Hirka och Rime förflyttar sig ganska mycket. Jag får tydliga bilder i huvudet av omgivningarna och nu när jag har läst ut den känns det som att jag har sett allt på film. Det är verkligen bra betyg för en bok, när den är skriven så skickligt att det känns som om man spelar upp scenerna i huvudet samtidigt som man läser.

Jag fastnar väldigt mycket för Hirka, hon är en stark karaktär som kämpar sig igenom allt som händer henne. Överlag så tycker jag faktiskt att alla karaktärer i boken är väldigt välskrivna. Det finns några att älska, några att hata, några man aldrig är riktigt säker på vart man har, men ingen känns platt och tråkig.

Berättelsen känns för mig originell och välskriven, jag har i alla fall inte läst något som påminner om just den här världen tidigare. Jag gillar tanken på att det är vi människor som är grunden för myter och berättelser, det är vi som inte är på riktigt. Samtidigt som det här är en fantasybok, kan den verkligen passa in i vårt samhälle i dag också. Det är en berättelse om hur det är att vara annorlunda, hur det är när man inte blir accepterad för den man är.

Även om du är som mig som inte läser den här genren ofta, så ge den här en chans. Den var omöjlig att lägga ifrån sig, både tack vare den fascinerande världen och alla underbara karaktärer!

12 kommentarer:

 1. Något jag har märkt är att fantasy som klassas som ungdomsböcker är mycket lättare, och roligare, att hänga med i. Den här boken vill jag väldigt gärna läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du nog faktiskt rätt i! Har inte tänkt på det speciellt tidigare men när du säger det så :).

   Radera
 2. Jag tyckte supermycket om Odinsbarn också! Jag är Fantasy-älskare men föredrar de som förnyar genren, som denna. Riktigt bra bok!

  SvaraRadera
 3. Tjockleken skrämmer mig lite ;) kändes den för lång eller behövdes sidmängden för historien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kändes absolut inte för lång tycker jag :) Sidorna flög fram ändå :)

   Radera
 4. Jag har också läst Odinsbarn nu och jag gillade det skarpt =) Längtar efter bok två nu =)

  SvaraRadera
 5. Älskar Odinsbarn, läser Råta på norska jag orkar inte vänta! Jag blev tvärtemot lite besviken på omgivningarna, miljön, förväntade mig mer där. Älskar örterna osv, men jag saknar nåt. Men karaktärsmässigt wow! Och allt annat med för den delen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att du inte ville vänta! Ser så mycket fram emot att den ska släppas i..oktober har jag för mig :)

   Radera