onsdag 25 februari 2015

Sandmannen av Lars Kepler


Sidor: 518 (Inbunden)
Serie: Joona Linna (del 4) 
"En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt söder om Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nedkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av Jurek Walters sista offer. Den gåtfulle seriemördaren greps av kriminalkommissarie Joona Linna och dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. 
Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom, mycket bråttom. Någon måste ta sig in på säkerhetsenheten och vinna seriemördarens förtroende.
Ingen kan gömma sig för Sandmannen. Stanna inte, somna inte. Mardrömmen har bara börjat."
Jag har sakta men säkert följt Keplers böcker, nu har jag bara nyaste kvar att läsa. Hypnotisören tyckte jag mycket om. Paganinikontraktet minns jag inte så mycket av tyvärr, Eldvittnet var bra. Men Sandmannen är nog den bästa hittills enligt mig.

Här är det saker som händer hela tiden. Jag tycker det är jätteintressant att se hur de börjat nysta upp Jureks historia och varför han gjort det han gjort. Och hur de försöker närma sig honom utan att han får reda på det inne på säkerhetsenheten.
Samtidigt är det ren frustration att läsa om hur en del läkare utnyttjar sitt ansvar och beter sig som svin. Jag ville slänga iväg boken några gånger för att det var så jobbigt att läsa om.

Det är spännande hela tiden, och tricket Kepler gör med riktigt korta kapitel gör att jag inte tänker på hur mycket jag egentligen läser. Det går så snabbt för det blir hela tiden "men bara ett kapitel till, de är ju inte så långa så det hinner jag". Sen är klockan mitt i natten och jag borde ha sovit för länge sedan, igen.

Jag känner paniken som infinner sig hos bokens karaktärer ibland, hur det känns som att den här hemska drömmen aldrig kommer att ta slut. Precis när jag börjar slappna av så vänds allt upp och ner igen och pulsen ökar, det är så skickligt skrivet.

Nu har jag läst lite blandade åsikter om deras senaste bok, Stalker, att den inte riktigt levde upp till förväntningarna. Men jag ser ändå fram emot att läsa den, jag tror inte att jag kommer känna mig besviken. Jag har för mig att min syster har den så det får bli ett litet boklån från henne snart!

6 kommentarer:

 1. Jag tycker att Stalker är bättre än Sandmannen så jag tror
  inte att du blir besviken.

  SvaraRadera
 2. Jag köpte Stalker igår och längtar efter att få hugga in på den!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser också fram emot att få läsa den :)

   Radera
 3. Tyckte också Sandmannen var riktigt bra och otäck :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den verkligen! Nerverna på helspänn hela tiden :)

   Radera