söndag 15 februari 2015

Magikerna av Lev Grossman


Originaltitel: The Magicians
Sidor: 436 (Inbunden)
"Quentin Coldwater är begåvad men olycklig. Han går sista året på high school och är bevisligen ett geni. Dock är han fortfarande hemligt besatt av en serie fantasyböcker han läste som liten, om det magiska landet Fillory. I jämförelse med det känns allting i det riktiga livet grått och meningslöst.
Allting förändras när Quentin  oväntat blir antagen till Brakebills, ett hemligt och synnerligen exklusivt collage i New York, där han ska komma att genomgå en grundlig och tuff utbildning i hur man praktiserar modern magi. Han bekantar sig också med annat man stöter på i collage; vänskap, kärlek, sex, alkohol och droger. Trots det saknas någonting fortfarande, och magin skänker honom inte den lycka och äventyrslusta han hoppats på. 
Det finns heller ingenting som kan förbereda honom på den förbluffande upptäckt som väntar efter examen."
Jag har hört så mycket blandat om den här boken tidigare, en del har älskat den och en del har hatat den. Blurbar på boken skriver saker som "En Harry Potter för vuxna" och att varje Narnia-fantast kommer avguda den. Så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig när jag började läsa.

För det första, huvudpersonen Quentin, jag hade verkligen inte kommit överens med honom i verkliga livet. Mer deprimerande person får man leta efter, jag vill bara ruska om honom och få honom att inse vad han faktiskt har, men för honom är det aldrig nog, vilket andra karaktärer i boken också påpekar för honom. Han letar efter något fantastiskt hela tiden, och det spelar ingen roll hur många gånger han hittar något fantastiskt, det är aldrig det som kan göra honom nöjd.

Så en bok med en karaktär jag ogillar så pass mycket måste väl vara jobbig att läsa? Det kan man tycka, men jag gillar faktiskt berättelsen. Jag tycker själva college-tiden är lite för utdragen och seg vissa gånger, det är väldigt mycket drickande överallt och det är ganska tjatigt att läsa om till slut. Men när det faktiskt händer saker, så är det bra. Och tiden efter college, då tar det verkligen fart. Jag önskar det hade fått mer utrymme.

Det är alltså en bok med lite blandat innehåll, vissa väldigt sega delar, en osympatisk huvudkaraktär, men samtidigt finns det något där som får mig att fortsätta läsa och vara nyfiken. Så pass nyfiken att jag passade på att förhandsboka andra delen som jag hittade billigt på Icas hemsida. Skulle ni vara nyfiken på den här första delen så finns den på Adlibris rea!

12 kommentarer:

 1. Du har blivit taggad i Valentines-taggen på min blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! :) Ska försöka göra den i morgon :)

   Radera
 2. Den här köpte jag förra året men har inte varit så sugen på den efter alla negativa recensioner, men du verkade ju gilla den så helt omöjligt är det inte att den bli läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den hade något ändå som gjorde att jag fastnade :) Jag hoppas tvåan blir ännu bättre.

   Radera
 3. Jag har fått känslan att det är en hyfsat bra bok - inte superbra, men du vill gärna ha läst boken. Redan beställt från Adlibris på rean, får se om jag orkar fixa hem den här boken eller inte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det, det är inte världens bästa bok, men en hyfsad en :).

   Radera
 4. Den här har jag förhandsbokat nu på bokrean från Adlibris.

  SvaraRadera
 5. Jag köpte den på bokrean förra året, men som vanligt är den inte läst den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det blir ju lätt så, inte vårt fel att böckerna kommer snabbare än man hinner läsa dom! :)

   Radera
 6. Oj, så olika man kan tycka. Jag gillade den inte alls och skrev en ganska arg recension. Jag ville också ruska om Quentin (ruska om alla karaktärer faktiskt, nu när jag tänker efter), men jag är inte säker på att det hade hjälpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska övertygad om att man bara blivit mer frustrerad av att ruska om honom och inte kunna göra någon skillnad!

   Radera