måndag 25 januari 2021

The Silver Eyes av Scott Cawthon & Kira Breed-Wrisley

 

Originaltitel: The Silver Eyes
Sidor: 464 (Häftad)
Serie: Five Nights at Freddy´s (del)
"Ten years after the horrific murders at Freddy Fazbear's Pizza that ripped their town apart, Charlie, whose father owned the restaurant, and her childhood friends reunite on the anniversary of the tragedy and find themselves at the old pizza place which had been locked up and abandoned for years. After they discover a way inside, they realize that things are not as they used to be. The four adult-sized animatronic mascots that once entertained patrons have changed. They now have a dark secret . . . and a murderous agenda."

Det här är något jag inte läst tidigare; en bok baserad på tv-spel. Five Nights at Freddy´s är en serie tv-spel där man är nattvakt på Freddy´s som är en pizzeria. Det speciella med stället är att det har stora robotar som är gjorda för att se ut som olika djur. Freddy är en björn, Chica är en kyckling, Bonnie är en kanin och Foxy är en räv. De är dock ganska slitna och ser inte så trevliga ut. Och på nätterna börjar de röra på sig. Så som nattvakt måste du överleva till morgonen. Jag har inte spelat själv, men jag hade en period då jag var lite besatt av att titta när andra spelade på Youtube. Min lillebror delade det intresset och det är av honom jag har fått de två första böckerna i bokserien.

Den här boken var oväntat obehaglig och läskig faktiskt. Jag trodde inte den skulle vara det, men jag hade fel. Kanske är det för att jag har kvar lite av spänningen från när jag tittat på spelet? Kanske är det för att robotarna i princip är stora, skitläskiga dockor som vill mörda folk. Jag tror det kan vara en blandning med en stor dos av det sistnämnda.

Men, det ligger en mycket mörkare hemlighet gömd under den uppenbara berättelsen. Det gjorde det även i spelen. Det kom mer och mer ledtrådar till något hemskt som hänt och som spelaren fick försöka pussla ihop. I boken är det kanske inte lika klurigt att få ihop ledtrådarna, men det hemska finns där. 

Jag hade verkligen trevliga och läskiga lässtunder ihop med den här boken. Det ska bli spännande att läsa del två också!

4 kommentarer:

 1. Det här lät som en udda upplevelse! Jag har så klart sett böcker baserade på spel (t.ex Warhammer) men aldrig läst själv. Idén till både den här boken och spelet lät dock som en kul grej. Härligt också att man faktiskt lyckats förmedla det läskiga/obehagliga för det tror jag egentligen är rätt svårt. Kul lästips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är verkligen lite annorlunda! Hade lätt kunnat bli helt fel men jag tyckte verkligen om den :) Kanske är de för att spelen skrämt mig tidigare!

   Radera
 2. Hade ingen aning om att det fanns en sån här bok! Jag har heller aldrig spelat spelet, det är roligare att titta när andra spelar läskiga spel. ;) Men som bokform skulle jag vilja testa! Ska kolla upp den med en gång. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Det är jättekul att kolla när andra spelar men spelar aldrig själv :p.

   Radera