måndag 4 januari 2021

Outsidern av Stephen King

 

Originaltitel: The Outsider
Sidor: 631 (Inbunden)
"Den omtyckte baseballtränaren Terry Maitland grips och anklagas för att ha våldtagit, lemlästat och mördat en elvaårig pojke. Både vittnen och teknisk bevisning binder honom vid brottsplatsen och i Matilands hemstad Flint City utbryter lynchstämning. Snart visar sig dock lika stark bevisning bekräfta att den anklagade befunnit sig i en helt annan stad vid tiden för mordet. 

Polisens utredare Ralph Anderson och distriktsåklagaren Bill Samuels ställt inför en omöjlig fråga. Kan en person befinna sig på två olika platser samtidigt? Svaret är mer skrämmande än någon av dem kunnat föreställa sig."

 Outsidern har jag hört mycket bra om sedan den kom ut. En vän till mig har också sagt hur bra den är och att jag verkligen borde läsa den. I december blev det äntligen dags som en del i min lilla King-utmaning.

Berättelsen drar igång och jag sugs in i den riktigt fort. Sedan är det bara att hänga med på en åktur som inte saktar ner. Jag har varvat mellan att läsa den fysiska boken och lyssna på ljudboken. Det har gjort så att jag i princip läste den i något format nästan konstant i ett dygn, förutom vid jobb och sömn. Det hade inte fungerat om boken inte varit bra. Den är trots allt ganska lång men jag upplever den aldrig som tråkig. 

Självklart ligger det något riktigt ondskefullt och lurar i bakgrunden. Hur kan en person annars vara på två olika platser samtidigt? Det borde ju vara omöjligt. Jag köper lösningen på det mysteriet och tycker inte heller att slutet blev fullt så galet som det ibland kan bli i Kings böcker. 

Den grupp med karaktärer som läsaren får följa tycker jag om. De är en samling väldigt olika personligheter och de kompletterar varandra bra. Om några av dem skulle dyka upp igen i framtida böcker skulle jag verkligen inte klaga!

Jag har börjat se tv-serien som är baserad på den här boken. Än så länge har jag bara sett ett avsnitt men det har följt berättelsen väldigt bra så det ska bli spännande att se hur den fortsätter.

8 kommentarer:

 1. Just Stephen King lockar inte mig riktigt, även om vissa recensioner (typ den här..) kan få mig att tveka lite :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha vad kul att den kanske kan inspirera dig att testa någon King :)

   Radera
 2. Som ovanstående person skrev så är jag ju inte superlockad av Stephen King men den här boken lät onekligen väldigt spännande! Blir dock tveksam på grund av att den är lång. Rena tegelstenen antar jag? :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är lång men ser inte riktigt så stor ut faktiskt! :p Och den känns inte lång när man läser!

   Radera
 3. Jag tyckte också mycket om den här. När jag började på hans novellsamling Blod säljer i slutet av förra veckan upptäckte jag till min förvåning att en av novellerna är en slags fortsättning på Outsidern. Jag har inte hunnit mer än börja på just den än, så jag vet inte hur bra den är. Tv-serien började jag titta på men tittade inte klart av någon anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört att man ska läsa Outsidern innan Blod säljer :) Så nu får jag äntligen börja på novellerna :D

   Radera
 4. Oj! Låter ruskigt och spännande och framför allt bra. Tack för tips!

  SvaraRadera