torsdag 7 januari 2021

Jul i krinolin av Amanda Hellberg

 

Originaltitel: Jul i krinolin
Sidor: 343 (Inbunden)
"December 1870: Den unga fattiga Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. Förfärat märker hon att den vresige änklingen får hennes frusna hjärta att tina, och attraktionen verkar ömsesidig fastän hon bara är karamellkokerska. Över godsets mörka korridorer svävar både något romantiskt, något sorgset och något kusligt. Medan snön yr och kylan kopplar ett järngrepp om bygden dras Lovisa in i en hisnande karusell av alltmer mystiska hemligheter."

Det här blev sista boken jag läste 2020 och det var ett väldigt bra sätt att avsluta året på! Här får man lite kärlek, lite hemligheter, lite spökerier och en hel massa godsaker. Jisses så godissugen jag blev när jag läste Jul i krinolin!

Jag har sett lite blandade åsikter om den, vissa tycker att kärlekshistorien är lite platt bland annat. Det var inget som störde mig direkt. Jag tycker den funkar och behöver inte att den ska ta mer plats än vad den gör. Det som är mest intressant för mig är så klart spökdelen. Ett stort gammalt hus där det verkar finnas andar som inte kunnat gå vidare, ja tack! Plus hemligheter och en smått galen släkt som hela tiden finns i bakgrunden och drar i trådar. Det är inte underligt att jag läste ut den så snabbt.

De tre kvinnliga karaktärerna som finns med och tar stor plats tycker jag verkligen om! Huvudkaraktären Lovisa Lind är stark och har gått igenom en hel del. Hennes chef är en rättvis och hårt arbetande kvinna och hennes närmaste vän går verkligen sin egen väg i en tid där det inte var lätt. Jag hade lätt kunnat läsa mer om alla tre. 

Boken var en julklapp från min snälla hund och han har verkligen bra smak!

10 kommentarer:

 1. Jag hann inte läsa den här boken före jul, så den får förmodligen vänta till nästa jul istället. Om jag inte känner för att läsa den tidigare förstås. :) Bra att du gillade den! Det bådar gott.
  Hur gör Nitro när han väljer julklappsböcker till dig? Får han en önskelista eller läser han i smyg på nätterna och väljer själv? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag tror han bara känner mig så bra att han kan välja rätt bok ;)

   Radera
 2. Låter som en trevlig hund. Och vilken tur att Nitro vet vad som kan passa dig. Jag gissar att han aldrig skulle ha gett dig Jul med Bob :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njaaa kattböcker kanske vore lite jobbigt för honom att köpa! ;p

   Radera
 3. Jag börjar dregla redan vid karamellkokerska, detta låter som en mysig bok.

  SvaraRadera
 4. Så gulligt av Nitro att ha koll på vilka böcker du önskar dig! Jag gillar historiska romaner, men en sak som du och jag INTE har gemensamt är att jag har svårt för övernaturliga saker. Så den här boken går nog helt bort för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är en väldigt snäll hund! :D Nej gillar man inte den delen så skulle nog boken inte gå hem riktigt!

   Radera
 5. Jag har den hemma och kommer att läsa den trots att julen passerat. Den passar kanske till och med bättre att läsa nu för mig, för här nere är det vitt och vinter nu, det var det inte innan jul. Nyfiken på hur andarna och spökerier vävs in i historien på ett bra sätt, det gjorde mig ännu mer nyfiken att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har ni fått snö nu tycker jag absolut den funkar nu också! Julkänslan är som sagt inte jättestark i den, men vintern känns :).

   Radera