måndag 18 januari 2021

Midnattsbiblioteket av Matt Haig

 

Originaltitel: The Midnight Library
Sidor: 350 (Inbunden)
"När Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket får hon en ny chans att göra om saker i sitt liv. Ett liv som hittills varit fyllt av besvikelser. Det känns som om Nora har svikit alla i sin närhet, inklusive sig själv. Men nu ska det bli ändring på det. Böckerna i Midnattsbiblioteket får Nora att leva om sitt liv. Med lite hjälp från en gammal vän kan hon ta bort alla händelser hon ångrat i jakten på sitt perfekta liv. Men det blir inte alltid som hon drömt om utan hennes val försätter henne, och själva Midnattsbiblioteket, i fara.

Innan tiden rinner ut för Nora måste hon hitta svaret på frågan: Vilket är det bästa sättet att få ett lyckligt liv?"

Den här boken har fått tokmycket hyllningar, jag har bara hört en enda sågning. Jag har tidigare läst två andra böcker av Matt Haig och gillat båda. Det tillsammans med alla lovord satte så klart förväntningarna ganska högt. 

Jag står mer på hyllningssidan än sågningssidan. Det är inte den absolut bästa boken jag någonsin läst. Jag blev inte blown away men jag tycker verkligen om den. Den fick mig att känna väldigt mycket under läsningen. Speciellt tacksamhet över livet jag har nu och lycka över att vara här. Det är intressant att följa Nora under de olika liven och jag gillar att se hennes utveckling. Hur hon sakta börjar tänka på vad som är viktigt för henne, inte för alla andra runtomkring. Det finns mycket att känna igen sig i, i alla fall för mig.

Det handlar en hel del om depression och självmord så är det saker som triggar dig kan det här vara fel bok att plocka upp. Samtidigt är det inte en alltigenom mörk och tung bok, det finns hopp och ljus också. Den går väldigt lätt att läsa trots de ämnena och tanken med ett midnattsbibliotek är fascinerande. 

"Varför längta till ett annat universum när det finns hundar i det här?"

10 kommentarer:

 1. Tack för recensionen, jag har sneglat på denna men inte sett så många "tyckanden" om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den kunde hjälpa dig välja om boken ska läsas!

   Radera
 2. Den här vill jag läsa. Har haft Historieläraren (eller vad den heter) i hyllan ett tag, men inte kommit till skott. Sedan lånade jag ut den till min mamma och nu verkar den vara försvunnen. Hon kanske har lagt in den i seniorboendets hylla. Jag har inte brytt mig om att fråga efter den. Jag får lyssna på den istället. Och på den här.

  SvaraRadera
 3. Fin omtale, likte den boka veldig godt selv da jeg leste den i august eller noe sånt i fjor. Personlig syns jeg at budskapet ble litt for tydelig og at det ble litt for klar moral, men jeg syns det var en veldig fint skrevet bok og den fikk meg til å tenke masse tanker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den satte verkligen igång tankarna på mig också! Och jag hann med många känslor under tiden.

   Radera
 4. Den här har jag också hört en massa gott om. Vilket har gjort mig väldigt nyfiken men samtidigt lite rädd eftersom den är så omtyckt. Men meningen från boken är ju klockren! :D

  SvaraRadera
 5. Jag är lite tveksam till att läsa fler av hans böcker, då jag tyckte "Historieläraren" var sådär. Men kan inte förneka att jag ändå är nyfiken på "Midnattsbiblioteket"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm jag vet inte riktigt om du skulle fastna för den här. Det känns lite osäkert om jag går på vad du brukar tycka om! Men det är ju bara en gissning så vore kul om du testade!

   Radera