måndag 11 januari 2021

Nattkorpen av Johan Rundberg

 

Originaltitel: Nattkorpen
Sidor: 183 (Inbunden)
Serie: Månvind & Hoff (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Natur & Kultur, tusen tack! 
"Vintern håller Stockholm i ett järngrepp, tullarna är igensnöade och det går varken att ta sig in eller ut ur staden.

Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer.
En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man. Det blir början på en kedja av händelser som ska försätta Mika i större fara än hon någonsin kunnat föreställa sig."

Det här är en spännande berättelse för läsåldern 9 till 12. Jag är som bekant ganska många år äldre och hade ändå nöje av att läsa den så den kan nog passa för flera som är äldre än 12 år.

Nattkorpen handlar om Mika som är en tuff tolvårig tjej. Hon har utvecklat ett riktigt skarpt sinne för detaljer. För som hon själv säger, om hon inte är uppmärksam kan det bli hennes död som ung och föräldralös tjej i ett hårt Stockholm. Den här egenskapen gör så att hon blir indragen i en polisutredning och hon är nästan som en ung Sherlock Holmes.  

Jag tror att många kan dras in i historien, speciellt de som gillar mysterium och detektivböcker. Det är intressant att den dessutom är historisk och berättas ur ett föräldralöst barns perspektiv. Den kan med fördel läsas med en sprakande brasa i närheten, för beskrivningarna av den hårda kylan som hotar barnen på barnhemmet är riktigt levande. 

Under läsningen kom jag på mig själv med att önska att det var en lång roman för jag ville få sjunka djupare in i den här tidens Stockholm. Jag ville ha mer av allt; livet på barnhemmet, mysteriet och en chans att få lära känna Mika ännu bättre. Självklart är den så pass kort för att passa yngre läsare, det är bara mina egna egoistiska önskningar för att jag tyckte om läsupplevelsen. 

Det ska bli en serie, så det kommer fler chanser att hänga med Mika. Jag anar att hon har många äventyr framför sig! 

8 kommentarer:

 1. Japp, den här ska läsas! :D Och härligt att det ska bli en serie!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska bli spännande att se hur det fortsätter! :D

   Radera
 2. Håller med om att det hade varit härligt om den varit längre! Gillade miljöbeskrivningarna och hade gärna hängt med i lite mer vardag på barnhemmet eller med kommissarien i Klara-kvarteren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis så! Men det kommer väl i följande delar :)

   Radera
 3. Aldrig hört eller sett denna tidigare, men den låter väldigt lovande. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är absolut värd att plocka upp! :)

   Radera
 4. Åh, jag önskar också att boken vore längre. Vilken härlig läsupplevelse detta var, och så välskrivna miljöskildringar.

  SvaraRadera