onsdag 6 januari 2021

The Queen's Gambit av Walter Tevis

 

Originaltitel: The Queen's Gambit
Sidor: 243 (Häftad)
"When she is sent to an orphanage at the age of eight, Beth Harmon soon discovers two ways to escape her surroundings, albeit fleetingly: playing chess and taking the little green pills given to her and the other children to keep them subdued. Before long, it becomes apparent that hers is a prodigious talent, and as she progresses to the top of the US chess rankings she is able to forge a new life for herself. But she can never quite overcome her urge to self-destruct. For Beth, there's more at stake than merely winning and losing."

Alla verkar ha sett och älskat Netflixserien som är baserad på den här boken. Min sambo såg den och tyckte den var bra. Jag är ganska dålig på att se serier, har så svårt att bara sitta still och kolla på flera avsnitt av något. Men när vi insåg att boken fanns så tyckte vi båda att det skulle vara lite roligt om jag läste den istället. Böcker är helt klart mer min grej.

Så vad tyckte jag då? Nja. Det var lite för mycket schack för en som inte är insatt alls i spelet. Beth åker på många olika turneringar och spelar flera matcher under varje turnering. Då beskrivs många olika drag varje gång och allt det flyger rätt över huvudet på mig. Jag har också ganska svårt att förstå hennes besatthet av att vinna, jag vet inte hur många gånger det beskrivs hur hon vill slå sina motståndare för att de gör något drag som gör det svårare för henne eller liknande. Det blir lite upprepande. 

Jag hade kunnat be sambon förklara vad som hände när hon spelade, eller till och med visa dragen. Men då hade boken tagit en evighet att läsa ut med tanke på hur många det var som beskrevs.

Det var kul att läsa den för att kunna diskutera lite med sambon efteråt och jämföra hans upplevelse av serien. Men själva boken var ingen höjdare för mig.

10 kommentarer:

 1. Jag nöjer mig nog med att testa serien tror jag.

  SvaraRadera
 2. Serien tror jag passar bättre när det gäller just schack och liknande. Känns som att en sån bok skulle innehålla en massa drag som man inte förstod eller var intresserad av om man själv inte spelade schack. Jag tyckte dock att serien var väldigt bra, det är inte så mycket fokus på just schackdragen osv. Lagom gripande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis så det är i boken. Massa olika drag skrivs och det säger ju inte mig någonting eftersom jag inte spelar schack. Kanske testar serien framöver istället :).

   Radera
 3. helt underbar serie, vi har lärt barnbarnen spela schack, innan de lärt sig läsa 😊

  SvaraRadera
 4. Denna boken finns på min att-läsa-lista, just för att serien verkar så populär. Men jag tror den tas bort, verkar inte vara något för mig efter att ha läst ditt inlägg. Finns ju så många andra böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan nog testa serien istället! Boken var verkligen alldeles för mycket schack för mig i alla fall.

   Radera
 5. Aj då, jag såg serien i ett svep och älskade den redan efter fem minuter :) Vi har inte plockat fram schackspelet än, men det är på gränsen. Däremot beställde jag boken efter att ha sett serien, så jag skall i alla fall ge den en chans. Gillar jag inte kan jag ju bara lägga den åt sidan, jag vet ju ändå handlingen och hur det går.
  /Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara hört bra om serien så får nog se den någon gång :). Jag kan tänka mig att berättelsen passar bättre att se än att läsa, speciellt om man inte kan alla drag osv. Det ska bli spännande att se vad du tycker om boken! :)

   Radera