onsdag 20 januari 2021

Blod säljer av Stephen King

 

Originaltitel: If i Bleeds
Sidor: 505 (Inbunden)
""Blod säljer" - och ett bombdåd på högstadieskolan Albert Macready kommer definitivt att toppa alla löpsedlar. Men det är något märkligt med tevereportern som är först på plats för att rapportera från tragedin. Skräckmästaren Stephen King har alltid briljerat som novellförfattare, och återvänder här till genren och till några av sina klassiska teman: ondska, galenskap och skrivkrampens plågor."

Äntligen har jag fått läsa Blod säljer! Det tog ett litet tag när jag först var tvungen att läsa Mr. Mercedes-trilogin och sen Outsidern innan det var dags för denna. Men nu är mitt lilla Stephen King-projekt över. Det har varit ganska trevligt ändå att ha en King-bok i månaden. Jag kanske får fortsätta med det, jag har ju fler olästa böcker av honom i hyllan.

I alla fall. Blod säljer är en novellsamling som innehåller fyra berättelser. Jag tänkte gå igenom dem en och en lite kort. Boken börjar med Mr. Harrigans telefon som handlar om en ung pojke som börjar läsa högt för gamle Mr. Harrigan. Någon sorts vänskap växer fram och man kan väl säga att man till slut får se hur långt den vänskapen sträcker sig när pojken blir äldre och hamnar i jobbiga situationer. Jag tyckte den var riktigt bra. Den tar sig långsamt fram när allt byggs upp men det gjorde inget. King är så bra på att beskriva personer och det vardagliga så det var en njutning att läsa. 

Den andra berättelsen heter Chucks liv och är den jag fastnade minst för. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara den. Man får följa Chucks liv helt enkelt men i fel ordning. Det börjar med hans död och hoppar sen till olika tidpunkter i hans liv. 

Sedan kommer Blod säljer och det är min favorit i samlingen. Nu förstår jag varför jag var tvungen att läsa de andra böckerna innan den här. Jag får träffa Holly Gibney igen. Hon har blivit något av en favoritkaraktär hos mig, lite i klass med Odd Thomas. Jag kan inte berätta så mycket mer för jag vill inte spoila för er som inte har läst Mr. Mercedes-böckerna och Outsidern än. 

Sist ut är Råtta. En berättelse om en författare som åker ut till en stuga i skogen för att skriva sin första långa roman. Han har bara skrivit noveller tidigare, hans senaste försök till en roman slutade i att hans hus nästan brann ner.
Det blir storm, han är fast i stugan och blir dessutom sjuk. Med hög feber hallucinerar han att han gör en deal med en talande råtta. Han kommer få skriva klart sin roman mot en pris. Men det var ju bara feberdrömmar...eller? Den här tyckte jag också om. Den var lagom obehaglig i sin miljö. Beskrivningarna av hur han blev smittad med förkylningen gav mig verkligen rysningar och ännu värre blev det att läsa just det under pågående pandemi.

Så, en riktigt bra samling av King! Resan hit var verkligen värd det. 

4 kommentarer:

 1. Jättebra att du berättade vilka böcker man gärna ska läsa innan den här. Jag vill verkligen läsa Mercedestrilogin. Nu blev jag lite sugen på att också försöka mig på en King i månaden eller så. Räknade nyss (för jag blev nyfiken) och jag har 22 st olästa(!) av honom. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu förstår jag ju varför folk skrikit på mig om att läsa dem i "rätt" ordning så nu skriker jag tillbaka på alla andra ;P. Jag var tvungen att kolla hur många olästa jag har. Jag har "bara" 11 olästa av honom i hyllan! Jag kan ju göra det på mindre än ett år om jag tar en i månaden :D. Nu är min februarihög redan galet full så kanske får börja i mars :P.

   Radera
 2. Jag har nyligen läst den här också. Jag gillade mest Mr Harrigans telefon och därefter Blod säljer. Chucks liv hade jag svårt att följa berättelsen, vilket kan bero på att jag lyssnade och tappade bort mig hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med om Chucks liv! Förstod den inte riktigt.

   Radera