torsdag 5 september 2019

Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund


Originaltitel: Prästgårdens hemlighet
Sidor: 246 (Inbunden)
Serie: Spökkameran (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Rabén & Sjögren, tusen tack! 
"Ett hemsökt hus, ett spöke och en kamera som lever sitt eget liv...
Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin.
Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film!
Dessutom börjar konstiga saker hända på nätterna. Kameran slås på av sig själv. Vanessas pappa beter sig ytterst märkligt. Och vem är det som har grävt en grop på gården och lagt ner en av Vanessas gamla dockor?
Vanessa inser att något måste göras för att bli av med spöket som följt med henne hem från prästgården."
Det är ungefär som att den här boken är skriven för mig. Borgvattnets prästgård som jag verkligen vill besöka på riktigt, spökvandringar som jag är smått besatt av att kolla på Youtube, spöken överhuvudtaget som jag tycker är otroligt spännande och fascinerande. Dessutom tycker jag att Vanessa är en väldigt trovärdig huvudkaraktär. Hon är modig och tuff men gör misstag och väljer fel ibland. Hon är inte perfekt men hon växer i sig själv och vågar gå sin egen väg.

Jag tyckte den var rysligt underbar! Tobias Söderlund lyckades faktiskt pricka in några saker som jag tycker är extra läskiga i verkliga livet. Löst hår till exempel, en scen i boken där lite hår har en stor betydelse fick mig att rysa på riktigt. Dockor, varför måste dockor finnas? Vissa hatar clowner, jag hatar dockor.

Det känns som en bok som verkligen är skriven för att de som är i Vanessas ålder ska kunna relatera. Vanessa har en egen Youtube-kanal som många faktiskt har idag, hon har föräldrar som inte förstår något alls, en känsla jag tror att många kan känna igen sig i. Plus att hon inte riktigt vet vart hon ska stå i skolan, vilka hon borde hänga med. Det är en bok som tar upp mycket som är vardag för de som är i den här åldern. Och lägger till lite spökerier på det! Det gör det hela till en riktigt bra bok.

Har ni någon bokslukare i er närhet som dras till de lite mer läskiga böckerna och som tycker om att läsa spökhistorier så kommer de älska den här. Prästgårdens hemlighet hade allt för att jag skulle sluka den och jag är säker på att den kommer gå hem hos många andra spökintresserade också! Det är första delen i en planerad serie och det ska bli väldigt spännande att se hur det kommer gå för Vanessa i bok nummer två!

12 kommentarer:

 1. Jag är faktiskt lite nyfiken på den här, även om jag är så lättskrämd :)

  SvaraRadera
 2. Den här låter perfekt för mig också! :D Verkar väldigt spännande och härligt kuslig. :) Själv hatar jag både dockor och clowner! :p

  SvaraRadera
 3. Låter som om det här är en bok för mig :D

  SvaraRadera
 4. Nyfiken på denna, den verkar spännande. Har du sett LaxTon Ghost Swedens spökjakt på Borgvattnets Prästgård på YouTube?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag följer dem på YouTube så har kollat igenom det mesta :D

   Radera
 5. Den verkar spännande!

  PS. Är det inte dags att du hänger på Veckans mening? Måste finnas en hel del smått och gott i de böcker du läser :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja kanske det! Måste träna mig på att märka ut meningar när jag läser då bara!

   Radera
  2. Jag brukar göra det enkelt för mig. När jag hittar en passande mening så lägger jag in den direkt, men väljer lördag som publiceringsdag.

   Radera
  3. Det är mest det att komma ihåg att leta en passande mening som jag måste lära in :D

   Radera