onsdag 4 september 2019

Ers Majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall & Per E Samuelson


Originaltitel: Ers Majestäts olycklige Kurt
Sidor: 464 (Pocket)
"Året är 1938. Genom ett grönskande landskap susar en amerikansk lyxbil fram i hög fart. Bakom ratten sitter restaurangdirektör Kurt Haijby, på väg mot sin senaste investering, slottet Trystorp i Närke. Han gläder sig åt att äntligen kunna förverkliga sina drömmar; allt har blivit möjligt tack vare de generösa utbetalningarna från hovet.
Vad ingen vet är att Kurt har ett förbjudet förhållande med kungen, Gustaf V, och att det är denna relation som tillåter honom att leva i lyx. Och inte ens Kurt själv förstår vilket ont blod hela historien väcker i maktens korridorer. Rädslan för att den fruktansvärda hemligheten skall läcka ut är stor. Sin värsta fiende har Kurt Haijby i den mäktige överståthållaren, vars intrigspel efter ett par decennier slutligen får honom på fall: på 1950-talet åtalas Haijby för utpressning och hans öde är därmed beseglat.
Vem var då denne Kurt Haijby, som fått ge namn åt en av de största skandalerna i Sverige på 1900-talet? Han var en enkel Söderkis som dock var förutbestämd att leva ett dramatiskt och äventyrligt liv, med de mest högtflygande mål och med en förunderlig förmåga att dupera alla, inte minst sig själv. Han lyckades charma sig in i de allra förnämaste kretsarna och fick för en tid leva ett förtrollat liv. Allt skulle bli honom givet. Och allt skulle tagas från honom igen."
Då har jag äntligen läst sista boken jag hade oläst av det här författarparet, jag får väl kalla dem ett par favoriter nu!

Vilka berättelser de skriver. Som sagt är allt med verklighetsbakgrund och det är helt otroligt. Jag hade ingen aning om det hemliga liv kung Gustav V hade. Det hade jag faktiskt aldrig hört talas om. Vilket jobb det måste ha varit för folk omkring honom att försöka sopa allt under mattan. Det hade verkligen kunnat bli en skandal på den tiden. Också måste de tampas med Kurt Haijby som inte är så diskret om sin relation med kungen; deras nerver måste ha varit på helspänn. Det är dock ingen ursäkt för allt vad de hittar på för att få undan Kurt...Det är så man tappar hakan under läsningen.

Skillnaden mot deras andra böcker är att huvudkaraktären i den här, alltså Haijby, verkligen inte är lätt att känna någon sympati för. Han verkar inte ha varit en särskilt trevlig människa. I de andra böckerna jag har läst så har jag verkligen tyckt synd om människorna och blivit arga på hur de har behandlats. Det kom inte lika naturligt i den här. Det var först på slutet då jag kände att de verkligen bara körde över honom istället för att ge honom en rättvis rättegång som alla borde få. Samtidigt verkar han ha gjort en hel del saker som är ganska hemska. Det var svårt till slut att veta hur man skulle förhålla sig.

En bra bok var det hur som helst! Som vanligt rörde den upp mycket känslor och jag har lärt mig otroligt mycket nytt.

11 kommentarer:

 1. Haijby-affären har jag känt till länge, men tror ändå att boken skulle vara intressant att läsa, för att få en djupare inblick. Jag har gillat deras tidigare böcker (även om jag tycker att de ibland broderar ut med för mycket lull-lull som ska skapa stämning).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också alla deras böcker är jättebra! Vet inte vilken jag skulle välja som favorit ens.

   Radera
 2. Jag läste boken för tio år sen, bloggade om den och fick senare en galning efter mig som påstod att jag var landsförrädare, ungefär. Hmmm... nåja, boken var intressant och läsvärd, vill jag minnas. Bladvändare, tror jag att jag kallade den...
  https://tofflan.wordpress.com/2009/07/16/en-olycklig-kurt-och-hans-kung/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj kanske får hålla utkik då så ingen sådan hakar på här också!

   Radera
  2. Men jisses! HUR kan man bli så upprörd över en recension?!

   Radera
 3. Jag blir så nyfiken på de här böckerna! Undrar om jag inte såg den här på loppis sist? I så fall följer den med hem nästa gång om den finns kvar! :D Den låter riktigt intressant. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för att den finns kvar!

   Radera
 4. Den här har jag nog hört talas om en del, tyckte jag kände igenom beskrivningen. Verkar väldigt intressant! Bra tips! :D

  SvaraRadera