onsdag 16 maj 2018

Ögonvittnet av Anna Bågstam


Originaltitel: Ögonvittnet
Sidor: 402 (Inbunden)
Serie: Morden i Lerviken (del 1)
Recensionsexemplar: Från Norstedts, tusen tack! 
"Ett brutalt mord har begåtts i pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund. En kvinna har avrättats och fått sina ögonlock upptejpade. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar. 
Harriet har precis lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation bakom sig för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men hon förstår snabbt att hon inte är så välkommen på stationen som hon hade önskat och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår som hon snart desperat ångrar att hon började följa. Kan mördaren vara någon hon känner?"
Jag blev jätteglad när jag fick förfrågan om jag ville ha den här boken som recensionsexemplar! Jag följer Anna Bågstam på Instagram och har sett mycket om den där, så det var självklart att tacka ja.

Det här var en sådan bok som jag direkt fick en bra känsla för. Så fort jag öppnade den och började läsa klickade det. Och bra blev det! Vilken bladvändare författaren har lyckats skriva!

Harriet, som är en väldigt sympatisk och mänsklig huvudkaraktär, återvänder till hemorten för att börja på ett nytt jobb och för att kunna håll koll på sin pappa som har börjat bli lite förvirrad. Första dagen på jobbet får hon åka direkt ut till en gård där det begåtts ett mord och efter det blir det inte många lugna stunder! Varken för Harriet eller för läsaren. Det är väldigt spännande och helt omöjligt att veta vem man kan lita på. Harriet tvivlar, jag tvivlar. Jag tror jag har listat ut det och sen kan jag nästan se hur författaren räcker ut tungan åt mig när jag inser hur lurad jag blivit!

Samtidigt som spänningsdelen är skickligt skriven lyckas Bågstam även göra ett bra jobb med att få fram frustrationen man kan känna när man märker att man inte riktigt blir tagen på allvar. Harriet kämpar för att bli en del av gänget på sin nya arbetsplats men motarbetas och känner sig inte välkommen. Det är lätt att känna med henne och önska en del av hennes kollegor all världens väg ibland på grund av hur de beter sig.

Ögonvittnet är verkligen en bok att sträckläsa och jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan jag får följa med Harriet till jobbet igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar