måndag 21 maj 2018

Drottningen i kassan av Erika Petersson


Originaltitel: Drottningen i kassan
Sidor: 149 (Danskt band)
"Vad tänker egentligen personen i kassan om dig? Du vet, den där tjejen eller killen du möter varje dag och småpratar med, ignorerar eller kanske ger en skopa ovett?
Och det där ordet SERVICE, vad betyder det egentligen? Vissa tycker att det är att få hjälp när man frågar efter något, andra att det är att få bete sig som ett barn som inte ätit mellanmål utan att bli det minsta ifrågasatt. Det är det här som gör service så svårt, det är kunden som definierar, och alla definierar olika.
I Drottningen i kassan tar butiksarbetaren Erika Petersson bladet från munnen och analyserar servicebegreppet, kunderna och deras beteenden på ett lika avslöjande som roligt sätt: De dagar man vill sjunka igenom den ergonomiska mattan bakom kassan ner i avgrunden för att folk är så förbannat nedvärderande hjälper det ibland att påminna sig om att man faktiskt för det mesta gör något bra och hjälper människor. Yrket kan beskrivas som att vara glad och snäll varje dag mot människor som inte alltid är glada och snälla."
Haha åh, det här var en riktigt rolig bok som fått mig att skratta högt flera gånger. Jag har smygläst den innan jag ska skicka den till mamma som Mors-dags present. Det gick inte att låta bli helt enkelt! Tror hon kommer ha ganska mycket igenkänning av den då hon jobbat i matvarubutik väldigt länge. Jag vet inte hur många gånger genom åren folk hejat på henne när vi varit ute och jag har fått till svar att "alla känner apan, apan känner ingen" när det varit kunder som känt igen henne.

Författaren till Drottningen i kassan jobbar alltså i matvarubutik och berättar om en del roliga och konstiga händelser hon varit med om under åren. Vissa sidor innehåller inlägg från hennes Twitter-konto, andra är längre texter som mer utförligt tar upp något fenomen bland kunder. Kunder som blir upprörda över motiv på frimärken, att en vara tyvärr råkat ta slut eller inleder väldigt skumma samtal som man inte riktigt vet hur man ska reagera på.

Jag läste den på några timmar, och som sagt, skrattade högt flera gånger. Det är väldigt träffsäkert och rappt skrivet!

8 kommentarer: