onsdag 15 november 2017

Nyckeln till Hinsides av Albin & Karin Alvtegen



Originaltitel: Nyckeln till Hinsides
Sidor: 180 (Inbunden)
Serie: Hinsides (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Brombergs förlag, tusen tack!
"Huset Trakeborg har stått tomt i många år sedan den mystiske ägaren spårlöst försvunnit. De 12-åriga tvillingarna Linus och Linnéa flyttar in över sommaren, tillsammans med sin mamma som ska restaurera huset. Linnéa är svårt handikappad sedan födseln och Linus ser inte fram emot en sommar i ett ödsligt hus mitt ute i ingenstans, utan något att göra. Men redan första natten hör han underliga ljud i väggarna och snart börjar saker försvinna. När Linus letar efter ledtrådar i huset hittar han en nyckel under några uppbrutna golvbrädor. Vem har gömt nyckeln - och vart leder den?
Detta är upptakten till ett oupphörligt spännande läsäventyr för fantasyälskare. Nyckeln som Linus hittat för honom snart till en helt annan värld, Hinsides. Hittills har bara en människa hittat dit: Trakeborgs mystiske och numera försvunna ägare. De olika varelserna som bebor Hinsides fruktar att portalen som oavsiktligt öppnats mellan världarna hotar att förstöra allt levande. Snart blir Linus indragen i en gastkramande kamp på liv och död. Till sin hjälp har han Lionora, en flicka i Hinsides som verkar vara en kopia av Linus syster Linnéa..."
Egentligen har jag inte haft så mycket koll på vad den här boken handlade om, förutom att det hade något att göra med en annan värld som man kommer till genom det här stora, underliga huset där Linus och Linnéa ska spendera sommaren. Och det är verkligen nog för att få mig intresserad, Narnia-älskare som jag är.

Det är en väldigt snabbläst bok. Det tog mig inte ens en dag att avsluta den. Dels är den lättläst, dels är den otroligt spännande och jag ville inte lägga ner den innan jag hade fått veta hur allt slutade. Eller i alla fall hur det slutade i den här delen, jag har ju även del två här hemma som jag ska fortsätta på. Och det gör mig glad! För det här var verkligen bra, jag tycker om Linus, han är en mogen och ansvarsfull kille som bara vill att hans mamma ska bli glad på riktigt igen. Han tar även mycket ansvar för sin syster, Linnea, som sitter i rullstol och varken kan prata eller röra sig.

Han är en stark huvudkaraktär som jag bryr mig om från sida ett. Hans glädje, sorg och rädsla är känslor jag delar under tiden jag befinner mig i hans värld. Sedan kan jag också känna igen mig i hans sökande efter magiska saker i vår verklighet, det kommer alltid finnas en liten del av mig som är säker på att det i någon garderob någonstans gömmer sig en öppning till ett magiskt land och så vidare.

Utspridda genom boken finns det dessutom några helt otroliga svartvita illustrationer. De ger extra liv till berättelsen och gör det lätt att föreställa sig en del av de ovanliga varelser som bor i Hinsides.

Nu närmar det sig sakta men säkert jul och jag skulle helt klart rekommendera det här som en julklapp till den fantasyälskande bokslukaren i åldern 9 till 12. Den är spännande och fartfylld samtidigt som den beskriver starka familjeband och tar upp många olika känslor och frågeställningar.

6 kommentarer: