torsdag 26 januari 2017

Atlas över ovanliga platser av Travis Elborough


Originaltitel: Atlas of Improbable Places
Sidor: 224 (Inbunden)
"Följ med på en resa till förlorade städer, jordens mest avlägsna hörn och extraordinära miljöer. Häpnadsväckande, unika illustrationer visar världen och allt det du inte visste fanns i den.
Från övergivna städer och de mest besynnerliga boplatser till fjärran öar och underjordiska labyrinter ger Atlas över ovanliga platser läsaren möjlighet att upptäcka vår planets mest unika, fascinerande och ofta okända platser.
Travis Elborough utforskar sådana förbryllande fenomen som San Juan i Parangaricuto - en stad helt nedsänkt i lava, och Leap Castle på Irland - vilket påstås vara världens mest hemsökta hus. Tvärsöver århundraden och kontinenter färdas läsaren över hela jorden, och får ta del av spännande information och vackra illustrationer som ger näring åt fantasin."
Det här är en otroligt fin bok som jag fick i födelsedagspresent av en jättefin och viktig person i mitt liv <3. Jag hade sett den på jobbet tidigare och blev fast direkt, det är en sån här grej jag kan snöa in på ordentligt. Det är helt enkelt fakta över ovanliga platser som finns runt om i världen. Den har kartor och fotografier blandat med texten och jag älskar det!

Boken delas in i olika kategorier: Drömskapelser, Övergivna platser, Udda arkitektur, Flytande världar, Olustiga platser och Underjordiska världar. Alla är intressanta och fascinerande att läsa om men mina två favoritkategorier är Övergivna platser och Olustiga platser. Här kan jag säga att jag kommer sitta och leta extra fotografier på Google framöver. Jag vill se mer! Ett ställe i den senare kategorin som garanterat skulle ge mig mardrömmar är Dockornas Ö som ligger utanför Mexico City.

Mannen som bodde på ön hittade en flicka som flutit iland på stranden efter att hon drunknat och dagen efter flöt en docka iland på samma ställe. Mannen trodde att dockan tillhört flickan och hängde upp den i ett träd för att hålla borta onda andar. Dagen efter kom en till docka och under sitt liv samlade han ihop galet många dockor som hänger överallt på ön. Vissa gamla som håller på falla sönder och andra nya som turister tar dit.

En ö, du kan inte ta dig någonstans om du blir lämnad där. Full med dockor. DOCKOR! Jag vet inte om jag nämnt det tidigare men jag avskyr dockor. De är så jäkla läskiga så den här ön hade skrämt livet ur mig.

Boken är full av sådana underbara, läskiga och udda platser. Perfekt för den som älskar att läsa om underliga saker och lära sig om sådant man inte ens vet existerar!

2 kommentarer:

  1. Jag gillar sådan faktaböcker, de med lite onödig fakta om udda saker. Detta låter som att den ska skrivas upp inför kommande födelsedag eller om jag ska kika efter den på årets bokrea. Tack för tipset! Jag avskyr dockor med, de är riktigt riktigt läskiga! Min sambo fick mig att se en film för en tid sedan, filmen heter Annabelle....Handlar om en ond docka....Det hjälpte verkligen inte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du får den! Dockön är värsta mardrömmen! Jag har också sett Annabelle och det hjälpte inte mig heller :p

      Radera