onsdag 24 maj 2023

I fullmånens ljus av Andreas Ek

 

Originaltitel: I fullmånens ljus
Sidor: 173 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"I Brännviken är det alltid sommar och tropisk värme. Det växer palmer och exotiska fruktträd i stadens utkanter, men där finns också något annat. En gräns. Den är osynlig för blotta ögat, men på andra sidan skiftar årstiderna mellan vinter, vår, sommar och höst.

Nu har vintern kommit till andra sidan gränsen och Albin leker i den nyfallna snön med sin hund Lexie och tvillingarna Linnea och Linus. Plötsligt springer Lexie i väg och Albin går in i den mörka skogen för att hitta henne, trots att hans pappa har varnat honom för andra sidan gränsen när mörkret faller. Men när Albin väl hittar Lexie, hittar han något annat också - monster som stirrar på honom med vita, lysande ögon i mörkret.

När Albin frågar sin pappa om vad han har sett får han inget svar. Inga vuxna vill berätta sanningen om gränsen i Brännviken eller monstren med de vita ögonen. Albin och tvillingarna börjar leta svar, men ju närmare sanningen de kommer, desto fler frågor dyker upp. Som varför barnen i Brännviken inte får vistas utomhus när det är fullmåne..."

Har man följt bloggen ett tag är Andreas Ek ett bekant namn. Jag har läst och gillat många av hans böcker. I fullmånens ljus är den första han skrivit för de yngre läsarna, men spännings- och skräckelementen finns fortfarande kvar!

Vi får följa Albin som bor i ett väldigt speciellt samhälle, där det alltid är sommar. Det går en tydlig gräns mellan deras hem och den vanliga världen där årstiderna ändras. Ingen vet varför det är så. Men samhället har andra, mörkare hemligheter också. Man låser dörrarna och täcker för fönstren så fort det blir fullmåne. Barn som är under 13 får inte veta varför, bara att det är för deras egen säkerhets skull. Men Albin och hans vänner börjar komma närmare sanningen och vägen dit är riktigt spännande.

Jag tycker att Ek har lyckats skriva en alldeles lagom läskig berättelse för åldersgruppen. Det är spännande, blir aldrig tråkigt och boken har korta kapitel som lockar till fortsatt läsning. Det finns fina vänskapsband och Albin har en pappa och morfar som verkligen bryr sig om honom och gör sitt bästa för att skydda honom. 

Har ni unga läsare i er närhet som gillar när det blir lite läskigt kan jag verkligen rekommendera I fullmånens ljus!

2 kommentarer:

  1. Den här har jag missat! Blev väldigt nyfiken! :D Andreas skriver ju så bra.

    SvaraRadera