måndag 7 februari 2022

Vargen - den jagade jägaren av Henrik Ekman

 

Originaltitel: Vargen den jagade jägaren
Sidor: 315 (Inbunden)
"I över hundra år var vargen utrotad. Men på åttiotalet upptäcktes plötsligt spåret efter en ensam varg. Sedan blev de två. Och när den första kullen valpar föddes i Nyskoga i norra Värmland for Henrik Ekman dit som reporter för Svenska Dagbladet - och blev då hopplöst fascinerad av detta djur.

I Vargen lyfter Henrik Ekman fram forskningens senaste resultat och ersätter myter med fakta. Vi får veta hur vargen lever sitt liv, hur lik den är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där. I text och fantastiska bilder av vilda vargar beskriver han vargen ur en mängd olika perspektiv. Vi får lära känna två alfahanars, Ulriks och Hasselforsvargens, dramatiska och fängslande livsöden. Vi möter den effektiva jägaren, som nio timmar per dygn rastlös travar runt och även i en gles älgstam hittar sitt byte. Men också "den politiska vargen", "den mediala vargen" och den varg som så färgstarkt skildrats i myter och litteratur.

Alltsedan biblisk tid har människor fått lära sig att varg är synonymt med ondska. Lammet står för det goda, vargen är djävulens djur. Boken beskriver varghatets djupa rötter, hur vargstammen såg ut före artonhundratalets utrotning och de fruktansvärda jaktmetoder som praktiserats i kampen mot Gråben. I ett kapitel om den globala vargen får vi läsa om vargens frammarsch i Europa, en lyckad återinplantering av varg i Yellowstone nationalpark men också vargförföljelser i Sibirien. Allt varvas med starka naturskildringar av Henrik Ekmans egna möten med varg. Dramatiken är ständigt närvarande men också ödmjukheten inför det vilda i vår natur."

Vargen - den jagade jägaren är en väldigt intressanta faktabok om vargen och dess historia, både i Sverige och resten av världen. Den tar också upp vilken roll vargen tilldelats i sagor och sägner, alltid som det onda monstret, och hur den synen hängt kvar under lång tid.

Jag trodde det skulle vara en riktigt tung bok att läsa, en del faktaböcker är jobbiga att ta sig igenom. Men den var mycket mer lättläst än vad jag hade förväntat mig. Det som gjorde att det tog tid var att jag fick pausa ibland efter att ha läst om hur vargar jagats, plågats och dödats. Vissa beskrivningar gjorde mig verkligen upprörd. Den tar upp en hel del om varghat, det är tyvärr en stor del av vargens historia. Men det känns att författaren är på vargens sida och fascineras av de vackra djuren. 

Boken har många vackra foton på både vargar och andra vilda djur, det är fantastiska att få komma nära den vilda naturen genom bilderna. Jag är glad att den äntligen blev läst och har lärt mig mycket under tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar