onsdag 23 februari 2022

Sju sorters människor du träffar på i en bokhandeln av Shaun Bythell

 

Originaltitel: Seven Kinds of People You Find in Bookshops
Sidor: 125 (Inbunden)
"Shaun Bythell är bokhandlaren som helst inte skulle vilja ha några kunder. Lyckligtvis är det ganska få som kommer till hans butik i den lilla staden Wigtown i sydvästra Skottland, men de som kommer är fullt tillräckliga, och lätta att kategorisera.

I boken möter vi bland annat kunden som inte vet vad hon vill ha (men att det ska ha ett blått omslag) och de stressade föräldrarna på jakt efter gratis barnomsorg.

Och bland de sju kategorier återfinns Experten (uppdelad i en rad underkategorier, däribland Tråkmånsen och Den Hjälpsamme), Den unga familjen (Den utmattade och Den ambitiösa), Dagdrivaren och Den inte så tysta genomresanden (Visslaren, Sniffaren, Hummaren, Fjärtaren). 

Tillsammans utgör de sju typerna delar av en av de roligaste och elakaste böcker om böcker och bokköpare du någonsin kommer att läsa. Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel är en oumbärlig guide till din lokala bokhandels flora och fauna."

Det här är en rolig, lite bitsk, bok om författarens egen syn på de olika sorters kunder han har träffat på under sina år som ägare av ett antikvariat. Det är inte alltid smickrande porträtt han målar av människorna han stött på men han skriver med en torr humor som jag uppskattar.

Flera gånger har jag suttit och fnissat, några gånger till och med skrattat högt. Författaren har det väl lite som sin grej att vara en butter butiksägare som nästan inte vill ha kunder. Men alla sorter som beskrivs är inte jobbiga! Det finns de han uppskattar också. Han beskriver dessutom olika typer av personal som man kan hitta jobbandes i en bokhandeln.

Det är en kortis som passade perfekt för en trött hjärna att plocka upp.

6 kommentarer:

 1. Den här vill jag läsa. Gillade hans första bok väldigt mycket. Tyckte också han är rolig. Har aldrig jobbat i affär men tror ändå att man kan känna igen typerna. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade också hans första bok :) Och du har nog rätt, en del typer kan man nog känna igen från fler ställen i livet :)

   Radera
 2. Den här har jag skrivit upp! Låter som en perfekt liten bok om man har lite tråkigt. 😄

  SvaraRadera