torsdag 10 juni 2021

Killers of the Flower Moon av David Grann

 

Originaltitel: Killers of the Flower Moon
Sidor: 368 (Inbunden)
"På 1920-talet var osagefolket i Oklahoma i USA rikast i världen per capita. Orsaken var ett stort oljefynd på deras ofruktbara reservat, där detta förut utfattiga och förtryckta folk hade markrätterna. Nu körde de omkring i dyra bilar, byggde stora residens och kunde skicka sina barn till Europa för att studera. Men mellan 1921 och 1923 miste den ena efter den andra av dem livet i en våg av oförklarliga självmord, trafikolyckor, explosioner, förgiftningar och skottdramer. 
Dessa händelser sammanfaller med att J. Edgar Hoover lägger grunden till det som senare skulle bli FBI. Hoover betraktade Osage-mysteriet som ett gyllene tillfälle att visa vad en modern federal polismyndighet kunde uträtta."

Killers of the Flower Moon är en bok som har gjort mig arg och frustrerad under läsningen. Osagefolket har blivit så orättvist behandlade. för att vita människor inte stod ut med att några andra kunde ha pengar och rikedom. Då ska det utnyttjas och mördas. Jag blir upprörd på nytt bara av att tänka på det.

Det är en bok som har ett tungt och allvarligt ämne men som trots det är väldigt lättläst. Författaren har gjort ett bra jobb med att göra den lättillgänglig och levande. Här och där finns det även foton så läsaren får ansikten på personerna det handlar om, både offren och förövarna. 

Berättelsen om hur FBI samtidigt växte fram är också riktigt intressant. Jag har hört talas lite om J. Edgar Hoover tidigare men här fick man en bättre bild av vem han var och hur han arbetade. Han verkar inte ha varit en lätt man att jobba för. 

Jag är uppriktigt glad att den inte blev stående i hyllan i flera år. Det är en berättelse som verkligen förtjänar att bli läst och uppmärksammad. Den ska tydligen bli till film också och den vill jag absolut se. Det finns egentligen inte så mycket mer jag kan säga om boken annat än läs den! 

2 kommentarer:

  1. Denna vill jag absolut läsa, som du säger den verkar väldigt viktig att läsa och intressant. Jag hoppas jag får chansen att läsa den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ditt bibliotek kanske har den eller så kanske den finns som ljudbok! :)

      Radera