måndag 23 mars 2020

Kvinnokungen av Kristina Sjögren


Originaltitel: Kvinnokungen
Sidor: 424 (Inbunden)
"År 1632 får Sverige sin första kvinnliga kung i modern tid. I denna myllrande roman följer vi Christinas resa mot makten - och hennes kamp för frihet.
Vid tjugoåtta års ålder abdikerar Christina och flyr Sverige under stort hemlighetsmakeri. Myterna om henne växer i århundraden. Men hur ser hon på sig själv? Här får vi veta vad hon drömde om och varför hon vägrade gifta sig.
På 1600-talet utkämpar Sverige oändliga krig nere på kontinenten. På gatorna i Stockholm härjar bränder och sjukdomar, tiggare stapplar fram bland grisar, avföring och lik. Samtidigt växer en flicka upp i överflöd på slottet Tre Kronor. Som nybliven kung av en stormakt är hon förmyndarregeringens lilla protegé. Men Christina vägrar vara en marionettdocka. Hon bidar sin tid: hon utbildar sig, lär sig jaga, rida. Och när hon blir myndig utmanar hon rikskanslern Axel Oxenstierna om makten. Men snart blir det uppenbart att Christina för en ännu viktigare kamp inom sig själv: kampen om sin frihet."
Det här var precis vad jag behövde. En väldigt lättläst men fortfarande intressant bok! Den är skriven som en roman men handlar om drottning Christinas liv som kung i Sverige under 1600-talet. Och hur hon sedan abdikerade och lämnade landet.

Man skulle kunna tro att en sådan bok är tung och jobbig att läsa. Men det är den verkligen inte. Det flyter på hur lätt som helst. Varje kapitel är ett år och innehåller viktiga och avgörande händelser i hennes liv och uppväxt. Man får en bild av en otroligt intelligent och stark kvinna. Jag har faktiskt blivit lite sugen på att läsa någon biografi om henne nu, för hon verkade vara riktigt speciell.

Det är ganska många namn att hålla reda på men det går bra. Efter ett tag har man koll på de viktigaste personerna och de är några som finns i hennes liv från början till slutet av boken. Nu ska jag nog sätta mig och googla lite mer om henne! Jag älskar när böcker lämnar mig med en sådan känsla, att jag bara vill grotta ner mig mer i ämnet.

4 kommentarer:

 1. Oj vad spännande. Det är inte ofta man stöter på en bok som denna, så den ska jag lägga på minnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Den var riktigt intressant :)

   Radera
 2. Så kände jag också efter att ha läst den (tror jag iaf... det var ju ett tag sen, men jag gillade den hur som)! Jag tror den stora bidragande orsaken är just Christina själv, vilken person! Jag undrar vad hon hade kunnat uppnå i dagens samhälle om hon hade levt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit väldigt intressant att veta!

   Radera