måndag 2 mars 2020

Ellie och harpmakaren av Hazel Prior


Originaltitel: Ellie and the Harpmaker
Sidor: 333 (Inbunden)
"En enkel gest av omtanke kan förändra ditt liv för alltid. För Dan och Ellie blir det första steget mot vänskap, hemlighetsmakeri, fasanskötsel (!) och kärlek.
I vackra Exmoor på engelska landsbygden finns en lada. Och i den ladan finns Dan. Där tillverkar han med skicklig hand de mest utsökta harpor som finns att få, men relationer har han inte lika lätt att hantera så han håller sig mest för sig själv för att undvika klavertramp.
Men en dag kliver en kvinna med körsbärsröda strumpor över tröskeln till ladan, och till hans förvåning flyter samtalet med henne lättare än han varit med om förut. Hon berättar att hon heter Ellie, att hon är hemmafru och ute på promenad för sig själv. Och trots att hon inte säger det rakt ut lägger han märke till något sorgset i hennes blick.
Dan vill så gärna göra henne glad och ger henne en av sina harpor. En i körsbärsträ för att matcha hennes röda strumpor. Och det blir inledningen på en vänskap som förändrar allt för dem båda."
Den här boken fick jag av Rebecka i julklapp och jag ville verkligen inte att det skulle bli en bok som låg och väntade i flera år! Så jag är glad att den blev läst ganska tidigt under året.

Jag förväntade mig en ganska lättsam berättelse, lite feelgood och kanske inget som skulle fastna någon längre tid. Men oj vad jag hade fel. Jag vill nog inte ens kalla den feelgood, det är bara en roman helt enkelt. En väldigt fin berättelse om vänskap, drömmar och modet att börja om på nytt.

Men det finns något annat där, något som jag inte var beredd på. När jag börjar läsa blir jag ganska snabbt förvånad över en obehaglig känsla som smyger sig på. Något som känns fel och gör så att varningsklockor börjar ringa. Och ju mer jag läser desto mer inser jag vad som egentligen händer i Ellies liv. Det finns mycket mer här än vad jag först trodde.

Dan är en underbar karaktär. Han är speciell, förstår sig på harpor och naturen men inte riktigt lika mycket på mänskliga relationer. Han ser väldigt öppet och rakt på allting och förstår inte varför folk säger en sak och menar en annan. Jag tycker verkligen om honom och får lite Sheldon från The Big Bang Theory vibbar.

Det var en otroligt bra läsupplevelse. När jag hade börjat på den skrev jag till Rebecka och sa något i stil med att hade jag inte varit tvungen att jobba dagen efter hade jag antagligen suttit uppe hela natten och läst ut den, så mycket tyckte jag om den.

2 kommentarer:

  1. Vad nyfiken jag blev på denna nu kände jag, även om det inte känns riktigt som min genre.

    SvaraRadera