onsdag 4 mars 2020

Fantomerna av Klas Östergren


Originaltitel: Fantomerna
Sidor: 401 (Pocket)
"I Frankrike försöker hjälten i Fantomerna, bitter och rotlös, få perspektiv på sina minnen av de två människor som dominerat hans uppväxt i 60-talets Stockholm: Sandi, överklasstjejen som alla grabbar föll för, Den Universella Måttenheten för Kvinnan - och Fadern, mannen som gett honom allt men lämnat honom full av tacksamhet och skuld.
Dessa två fantombilder förföljer honom genom åren genom en värld fylld av rockmusik, serietidningar och ångest. Att ursinnigt hamra ner storyn om dem är enda sättet att gör sig kvitt sin kärlek och sitt hat."
Den här boken blev utvald åt mig av sambon i februari. Jag har aldrig läst Östergren tidigare och har nog inte riktigt haft en tanke på att göra det heller. Det har inte känts som min bokstil helt enkelt.

Nu efter att ha läst den här är jag kanske inte övertygad om att jag hade fel heller. Den var helt okej men kändes ganska utdragen och långsam. Den del av berättelsen som utspelar sig i Frankrike förstod jag mig inte alls på. Då var den som handlade om tiden i Stockholm bättre och mer intressant. Där hände det lite saker och relationerna som stod i centrum kunde vara ganska fascinerande att läsa om.

Vi får väl se om jag ger Östergren en till chans någon gång. Jag vet att även Gentlemen bor bland sambons böcker och att den är riktigt populär så tillfälle finns ju i alla fall. Och vem vet, kanske den blir utvald åt mig en annan månad!

6 kommentarer:

 1. Klas Östergren får vänta lite till i min bokhylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju så många böcker man vill läsa :)

   Radera
 2. Men å vad kul att du skriver om Östergren just idag när jag också gör det! Jag hade heller aldrig läst honom tidigare. Nu valde jag novellen "Ravioli" och den var riktigt bra. Funderar på att läsa "Gangster", men vi har faktiskt just "Fantomerna" hemma så jag kanske borde börja med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore kul att höra hur du upplever den!

   Radera
 3. Är sambons val från hans böcker eller får han välja någon ur dina bokhögar så att säga? Har ni två helt olika boksmaker eller hur funkar "Sambons val"? Lät som en kul grej dock! Å ena sidan får man kanske testa på nytt, men å andra sidan kanske man får dras med en rejält seg bok...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken var väl egentligen att han skulle välja en av mina olästa böcker men det har blivit några av hans nu också :P Det gör inget dock! Vi har ganska olika smak. Han har läst mer scifi än mig och jag läser ju lite allt möjligt fast just scifi har jag läst väldigt lite av.

   Radera