måndag 30 mars 2020

Eragon av Christopher Paolini


Originaltitel: Eragon
Serie: Arvtagaren (del 1)
Sidor: 526 (Kartonnage)
Ålder: 12-15
"En dag hittar den fattige bondpojken Eragon en vacker blå sten i skogen. Om han säljer den kanske hans familj slipper svälta under vintern. Men det blir inte som han hoppas - stenen kläcks och en drake föds.
Eragon håller draken hemlig och ger henne namnet Saphira. De talar med varandra genom tanken och blir bästa vänner. Och legenden om drakar och drakryttare blir levande igen. 
Över en natt förändras sedan hela Eragons liv. Han kastas in i en värld av faror, magi och maktkamper. Med bara ett gammalt svärd som hjälp och en sagoberättare som vägledare måste Eragon och Saphira färdas genom platser där mörka krafter härskar, i ett Imperium som styrs av en kung vars ondska inte har några gränser..."
Den här boken har jag läst tillsammans med Veronika på MoreBooksMoreTea under mars! Det har varit jättekul att dela läsupplevelsen och prata om hur vi upplevt den. Vi hade lite olika förutsättningar när vi gick in i läsningen eftersom det var första gången jag läste Eragon men för henne blev det en omläsning.

Jag räknar mig inte som en van fantasyläsare så det här kändes som en väldigt bra nivå för mig! Det är mycket action och inte så mycket transportsträckor där handlingen står stilla. Det gjorde det lätt att sugas in i berättelsen. Och med allt som pågår runt om i världen just nu så var det extra skönt att ha en helt annan värld att hoppa in i, en med äventyr, magi och drakar.

Det ska sägas att det märks lite att författaren var väldigt ung när han skrev den. Dels på grund av, som jag nyss påpekade, det händer saker nästan hela tiden. Det finns inte utrymme eller tålamod för långsammare partier. Jag tycker det ska bli spännande att se hur det utveckla genom resterande böcker i serien! Eragon är också lite frustrerande ibland, han resonerar på underliga sätt men det kan jag också tänka mig beror på både författarens och karaktärens ålder.

I alla fall så är det inget som stör läsningen. Jag har verkligen njutit av att börja bekanta mig med Eragon och Saphira och ser fram emot att fortsätta på serien!

4 kommentarer:

 1. Jag tror att jag redan har nämnt att Eragon var den första fantasybok jag läste (åtminstone som jag minns) och den är verkligen perfekt att börja med. Håller med om att det märks att författaren var ung när han skrev och jag har hört av andra att han har "lånat in" saker från andra böcker. Det var dock inget som jag märkte eftersom jag inte hade läst något annat i fantasyväg då. :) Självklart utvecklas författaren genom bokserien, men enligt mig är det inte bara på ett bra sätt. Jag tyckte att det blev segare och segare för varje bok eftersom det blev väldigt många miljöbeskrivningar. Sista boken var minst 100 sidor för lång (tyckte jag), men mellan miljöbeskrivningarna är berättelsen fortsatt bra. Det finns en liten novellsamling om Eragon också och den hoppas jag på att läsa snart/så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjejen jag läser med gillar inte alls sista boken så får se om hon vill läsa om den eller om jag får läsa den själv :p. Då kanske det blir lite skumläsning om det blir alldeles för mycket miljöbeskrivningar!

   Radera
 2. Jag får kanske göra ett nytt försök med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det om du behöver lite drakar i livet! :)

   Radera