onsdag 18 mars 2020

Skräckstorm av Mikael Strömberg


Originaltitel: Skräckstorm
Sidor: 190 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Idus Förlag, tusen tack!
"Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt är pest. Hans bäste vän Frans har flyttat, mamma fattar ingenting och pappa är ständigt frånvarande. Dessutom hackar skolans stökigaste gäng BRÅK på honom hela tiden. Som om allt detta inte är nog börjar oförklarliga saker hända i spåren efter stormen Alfrida. 
Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit upp sår från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse - olycklig kärlek och död. Oron får honom att känna sig än mer ensam och utsatt. Men så börjar en ny tjej i klassen, Lykke, som visar sig vara både modig och cool. Bastian fattar tycke för henne direkt. Han behöver hjälp att stå upp mot bråkstakarna i skolan, och framförallt måste han prata med någon om sina farhågor - ondskan som stormen kan ha väckt."
Det här var en riktigt trevlig (om man nu kan säga så) skräckbok för unga läsare! Bastian är en huvudkaraktär som jag tror är lätt att känna igen sig i, jag gjorde det i alla fall. Han är väldigt orolig för allt möjligt och har det lite jobbigt i skolan med bråkiga klasskompisar och dessutom har hans bästa vän flyttat. Som om inte det vore nog börjar skumma saker hända efter en ordentlig storm. Saker som Bastian tror har sina rötter i gamla händelser och sorger.

Förutom en bok med högt tempo är det också en fin berättelse om vänskap och svåra situationer. Om att man kanske inte ska döma folk utan att veta vad som pågår i deras liv. Och så klart, en otroligt spännande skräckberättelse som är väl anpassad för åldersgruppen. Jag tror det kan vara väldigt uppmuntrande för många att se hur Bastian utvecklas och blir mer säker i sig själv under berättelsens gång.

Har du en läsare som tycker om lite läskiga böcker är det här ett hett tips. Jag läste ut den under ett dygn ungefär och det hade garanterat gått fortare om jag hade varit ledig.

4 kommentarer:

 1. Lät som en väldigt mysig och härlig bok. Ibland är det skönt att läsa ungdomsböcker!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att den faktiskt låter som en mysig bok! :) Den låter spännande men ändå nyttig på något vis. I alla fall om man är yngre. Ungdomsböcker funkar alltid! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den! Finns mycket lära om livet men förpackat i en spännande berättelse :)

   Radera