onsdag 11 mars 2020

Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg


Originaltitel: Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia
Sidor: 81 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Opal Förlag, tusen tack! 
"År 1776 dömdes Britta Jonsdotter för barnamord efter att nästan ha dött av blodförlust när hon födde ett barn som dog. 
I den här boken möter vi Britta och sexton andra svenska kvinnor. De kan varken kallas förebilder, hjältar eller pionjärer. Gemensamt för dem alla är att de dömts för brott och gått mörka öden till mötes. Det som hände dem visar hur brott, straff och samhälle har förändrats genom tiderna. Det här var kvinnor som det inte gick så bra för. Deras historia är också viktig. Deras historia är också vår historia."
Den här boken dök upp som en överraskning i brevlådan. Jag hade inte alls hört talas om den tidigare. Men det visade sig vara en riktigt positiv överraskning.

Det är en lättläst historiebok om kvinnor som dömts för olika brott i Sverige under historiens gång. Brotten varierar från kvinnor som blivit anklagade för att vara häxor till en kvinna som låtsas vara en drottning till en som troddes vara en spion och mycket annat. Det var väldigt intressant att läsa om de olika brotten och straffen. Speciellt att se hur pengar kunde ha inverkan på utgången, kom man från en rik familj var det lättare att få ett lindrigt straff medan de fattiga inte hade det lika lätt. Boken förklarar det väldigt bra i korta kapitel om varje kvinnas öde.

Förutom att ha skrivit boken har Elin Hägg dessutom gjort illustrationerna i den. De är fina och förstärker berättelserna och känslan man får när man läser dem. Jag tror verkligen den kan uppskattas av historieintresserad unga läsare!

6 kommentarer:

 1. Har sett denna lite överallt så är redan sugen på att läsa den, men ännu mer nu! Verkar väldigt intressant!

  SvaraRadera
 2. Sånt här är alltid intressant att läsa om. Bra att den är för åldrarna 9-12 också. Den vill jag väldigt gärna läsa! Tackar för tipset! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Det är fascinerande ämne! :)

   Radera
 3. Jag läste den precis och tyckte att den var intressant. Visade den för några andra och de blev chockade över innehållet. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den intressant! Så många man aldrig hört talas om ens!

   Radera