måndag 9 mars 2020

När döden drabbar mina nära av Elizabeth DG Sackerud


Originaltitel: När döden drabbar mina nära
Sidor: 309 (Häftad)
"I början av sommaren blir 16-åriga Julia mördad i Umeå.
Hennes mamma Karin är på väg att bryta ihop, så Julias äldre syster Ann får ta ett stort ansvar. Ann kämpar för att hålla ihop familjen men allting rämnar när hon börjar ana att hennes man Stefan håller på med något bakom hennes rygg.
Julias barndomskompis Jakob hamnar i trubbel och väninnan Emma verkar hålla inne med något. De vet båda två att Julia förändrades för några år sedan - men vad var det som hände då? 
Dessutom är Julias pappa Sven spårlöst borta. 
Det enda alla i Julias omgivning vet är att hon verkligen älskar bullar..." 
Den här boken fick jag i födelsedagspresent av min pappa och styvmamma. Min styvmamma har det lite som en utmaning att hitta böcker jag aldrig ens har hört talas om och hon har lyckats väldigt bra hittills! Extra kul är det att böckerna ofta har någon anknytning här norröver.

Det här är en deckare som utspelar sig i Umeå. Vi får följa både poliser, medlemmar i den familj som drabbas av dödsfallet och vänner till Julia. Vissa karaktärer fastnar jag för mer än andra, vissa tycker jag beter sig mer logiskt i situationen än andra. Det finns gånger då jag verkligen inte förstår mig på en del och några är bara riktigt obehagliga.

Ibland dök det upp dialoger störde jag mig lite på, speciellt när det är skrivet som folk pratar. Det finns en fyraåring med i boken och jag känner att jag hade förstått själv att hon inte pratar som de vuxna, jag behöver inte läsa det som till exempel "ja e jädd".

Men förutom några sådana stunder var den riktigt lättläst och det flöt på bra. Den tog verkligen vändningar som jag inte hade väntat mig. Det blev mycket mörkare än vad jag var beredd på med några olika sorters mänskliga monster gömda i berättelsen.

8 kommentarer:

 1. Den här hade inte jag heller hört talas om! Din styvmamma verkar ha lyckats bra i år igen. :) Och stort Grattis i efterskott!! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kan det där med böcker i present :D Tack snälla!

   Radera
 2. Vad fint av din styvmamma att verkligen lägga energi på att hitta ovanliga böcker till dig! Önskade att fler la ner så mycket tid på gåvor till folk.

  Grattis i efterskott också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är den bästa styvmamman man kan tänka sig :) Tack!

   Radera
 3. Låter som en gravt dysfunktionell familj! Ja, inte DIN alltså utan Julias :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Min är bara allmänt knäpp :)

   Radera
 4. Syns synopsiset fikk historien til å virke litt rotete, men det kan være bare meg. Uansett fin omtale og det virker som utfordringen med å finne bøker du ikke hadde hørt om var godt løst. Jeg skjønner likevel at det med dialogene irriterer for det med hvordan fireåringer snakker er ganske opplagt og trenger ikke presiseres om det ikke er veldig essensielt for historien (sånn om historien hadde hatt en twist der talefeilen til barnet bidro til at en ekstra karakter døde eller noe annet så hadde det vært noe annet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket som händer i den så kan förstå att det verkar så på handlingen! Ja hon är jätteduktig på att hitta böcker som jag inte läst och som jag sedan gillar när jag läser dem :). Håller med! Om det hade haft betydelse så hade det varit en sak, men nu var det bara jobbigt att läsa.

   Radera