onsdag 7 augusti 2019

En gentleman i Moskva av Amor Towles


Originaltitel: A Gentleman in Moscow
Sidor: 518 (Inbunden)
"I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol - beläget mittemot Kreml - där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär i berättelsens början känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld."
Det här är också en sådan bok som jag blev nyfiken på direkt. Dels har jag hört en hel del bra om den i en engelsk bokpodd, dels lät själva berättelsen så intressant. Jag vet inte men något med livet på ett hotell bara drog in mig.

När jag skriver det här (några dagar innan det publiceras) har jag precis läst ut den och sitter med ett leende på läpparna. Den lämnade mig verkligen med en varm känsla. För trots att greve Rostov döms till husarrest och förlorar sin frihet, så tar han sig an de nya omständigheterna med så gott mod. Det kommer ett mörker ibland men i stort så har han en så härlig inställning. Han är en bra och god karaktär, exakt hur god förstår man inte ens förrän långt senare i berättelsen.

Jag tyckte verkligen om den. Det händer inte jättemycket hela tiden och det blir lite historielektion på köpet men det gör ingenting. Jag trivs med att få lära känna hotellets alla karaktärer under flera år och se hur världen förändras omkring dem. Det var verkligen en fin läsupplevelse!

4 kommentarer:

 1. Nu blir jag verkligen sugen på att läsa den här! Den låter som något jag skulle tycka om. Han verkar vara en härlig och intressant karaktär. :)

  SvaraRadera
 2. Jag undrar om jag inte har den här i hyllan någonstans. I alla fall är det en bok jag varit sugen på. Kul att den verkar vara bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar man lite långsamma, lågmälda berättelser är den perfekt :)

   Radera