måndag 5 augusti 2019

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf


Originaltitel: Herr Arnes penningar
Sidor: 348 för hela boken, just den här berättelsen är på 90 (Storpocket)
"En natt råkar den rike prästen Herr Arne och hans familj och hushåll ut för ett rövarband av skotska legosoldater som mördar dem. De sätter eld på huset för att få det att se ut som en olycka, men soldaterna märker inte att Arnes fosterdotter Elsalill, som gömt sig, överlever. "Herr Arnes penningar" utspelar sig i Bohuslän någon gång under 1500-talet då landskapet fortfarande tillhörde Norge."
Den här utgåvan innehåller både Herr Arnes penningar och Kejsarn av Portugallien. Kejsarn har jag redan lyssnat på för några år sedan så den behövde jag inte läsa. Men Herr Arne har jag aldrig stiftat bekantskap med tidigare så nu var det dags! Den här skulle kunna ha räknats som en klassiker någon månad men jag kände bara för att läsa den trots att julis klassiker redan var läst.

Det är en kort berättelse på 90 sidor och jag läste den en sen kväll innan det var dags att sova. Det var ganska mysigt faktiskt då den är lite av en spökberättelse.  Språket är en aning gammaldags men det är inget som stör, det bidrar faktiskt mer till själva läsupplevelsen. Jag gillade den verkligen och är glad att jag hade tid att läsa hela på en gång. Den är både spännande och tragisk. Lagerlöf lyckades verkligen få till stämningen i den.

Jag ser fram emot att läsa fler av hennes böcker framöver! Mårbackasviten ligger ju och väntar i klassikerhögen.

12 kommentarer:

 1. en av mina favoriter, innehåller allt; övernaturliga inslag, spänning, våld och mord, förbjuden kärlek. Den svartvita filmen är också sevärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den har verkligen lite av allt! :) Ska se om jag kan hitta filmen någonstans :)

   Radera
  2. filmen kan lånas på biblioteket, eller:
   https://www.youtube.com/watch?v=0XHu2RWIR7c

   Radera
 2. Herr Arnes penningar läste jag för några år sedan och jag tyckte mycket om den. Jag blir sällan eller aldrig besviken på Selma Lagerlöf.

  Det är lustigt att SL blev kritiserad för att det fanns med en vålnad i berättelsen. Men vad då då? Det finns en vålnad i Hamlet också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså blev hon det? Jag tyckte det gjorde berättelsen extra bra! :)

   Radera
 3. Den här berättelsen är nog den som jag längtar mest efter att få läsa av henne. Ska försöka läsa den snart! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du kommer tycka om den! :)

   Radera
 4. Mårbackatrilogin är helt fenomenal! (den också ...)

  SvaraRadera
 5. Åh, Selma Lagerlöf har jag inte läst nåt av alls förutom Nils Holgersson när jag var barn. Tack för påminnelsen om vad jag borde införskaffa och läsa!

  SvaraRadera