fredag 4 april 2014

Veckans bokbloggsjerkaGod morgon! För ovanlighetens skull kör jag jerkan inne hos Annika tidigt en fredag! Annika hade läst ett inlägg om deckargenren som gjorde henne lite upprörd, vilket leder till veckans fråga:

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker? 

Jag har inga problem med deckargenren. Visst följer många böcker en mall men det tycker jag är likadant i alla genrer, oftast kan man väl ana ett mönster som de följer? Det betyder ju inte att det är dåliga böcker.
Enligt mig är det riktigt dumt att se ner på nån genre som sämre litteratur. Jag gillar inte ens uttrycket sämre litteratur.
Personligen så gillar jag deckare, läser några då och då och älskar att följa pusslet i dem, ledtrådar och hemskheter och stör mig inte på hur de är uppbyggda.

Sedan korrekturläsning, alltså visst kan jag reagera när det är lite småfel här och där. Men småfel är sällan något som drar ner mitt omdöme på en bok. Det ska vara riktigt illa för att jag ska störa mig så pass mycket att hela omdömet om boken faller eller att jag ska lägga bort den. Och just nu kan jag inte komma på om jag haft någon sådan bok.

35 kommentarer:

 1. Jag gillar inte heller begreppet "dålig litteratur". Det är som att säga att någons smak är mer värd än en annans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och det tycker jag är helt fel att säga

   Radera
  2. Word! Precis vad jag tycker med.

   Radera
 2. sällan hittar jag böcker som är riktigt illa

  SvaraRadera
 3. Dåligt korrlästa vet jag inte om de "dåliga" böcker jag läst varit, men kanske inte alltid helt genomtänkta i ordval och variation...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när du säger variation så påminner du mig faktiskt om att det funnits en bok på senaste tiden som jag störde mig på upprepningar!

   Radera
 4. Bara för att en genré är tillgänglig för den många så betyder det inte att det skulle vara sämre litteratur, tycker jag. Korrekturläsningen stör mig inte speciellt mycket heller.

  SvaraRadera
 5. Det stämmer verkligen att alla genreer följer sina mallar. Men det kan ju vara en del av tjusningen med dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är väl en liten trygghet i att man vet ungefär vad man plockar upp ibland :)

   Radera
 6. Det finns dåliga böcker som är dåliga för att de är slarvigt skrivna och det finns böcker som är dåliga för att de inte passade just min smak, då kan de vara bra för någon annan. Jag gillar gamla kluriga pusseldeckare, men andra kanske tycker de är jättetråkiga. Och jag gillar inte polisromaner men det gör uppenbarligen många andra eftersom de säljer för miljonbelopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns så klart böcker jag inte gillar heller, men som du säger kan det ju då passa någon annan istället :)

   Radera
 7. Det ska vara riktigt illa för mig oxå om jag ska lägga ifrån mig en bok pga stavfel osv. Ingen är ju perfekt när det gäller stavning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, precis :) Vet själv hur snabbt det går i skrivandet i kommentarer eller inlägg ibland, och även om jag läser igenom det dubbelt så kan det hända att något smiter med.

   Radera
 8. Du har rätt- lite fel här och där ska inte dra ner en bok. Deckare håller igång hjärnan, sitter och utbrister han/hon måste vara skyldig som om jag tittar på tv;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja samma här när det gäller tv-serier :)

   Radera
 9. Vissa böcker jag läst har varit så fulla av stavfel, grammatiska fel och andra underligheter att det knappt gått att förstå vad som menades. Om man har som jobb att vara korrekturläsare så bör man sköta det. Precis som alla andra bör sköta sina jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ja då låter det riktigt illa! Någon som varit så farlig har jag nog inte stött på :)

   Radera
 10. Gillar inte heller begrepp som finlitteratur eller skräplitteratur... Däremot tycker jag det släpps lite för många deckare som inte är "färdiga"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä man ska nog vara försiktig med att försöka dela in litteratur i fint och skräp. Det är ju olika vad man gillar :)

   Radera
 11. Jag har alltid undrat vem det är som bestämmer vad som är god litteratur och vad som är dålig.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker det är småsint att se ner på vissa genrer bara för att personen/personerna själva inte anser att de är tillräckligt bra. Det finns både gott och ont i alla genrer, och alltså inte bara dåligt i just deckare.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att det finns bra och dåliga böcker i de flesta genrer. Absolut småsint att se ner på vissa genrer.

  SvaraRadera
 14. Vad som är dålig och bra litteratur är upp till den enskilda läsaren tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis det är ju väldigt individuellt :)

   Radera
 15. Jag är ganska tolerant mot småfel, men när det är samma fel som sker hela tiden blir jag skapligt irriterad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt sällan jag kommit över böcker som har upprepade samma fel faktiskt. Eller så har jag bara glömt bort dom :p

   Radera
 16. Tycker det beror på typen av korrfel också. När det blir tokiga syftningsfel eller grammatiska fel är det ju värre än enstaka stavfel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har du nog rätt i, jag har kanske haft tur som inte träffat på så många tokigheter i böckerna :p

   Radera
 17. Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Jag gillar att de ofta har samhällskritik invävda i sig, det ger en bild av tidsandan. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig! Jag har inte läst "50 nyanser av..." men bläddrade i en kollegas bok, och på bara några sidor var det flera stavfel, syftningsfel och grammatiska fel. Jag hade aldrig klarat att läsa en sån bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha oj, jag har läst 50 nyanser och tänkte faktiskt inte på stavfel i den!

   Radera