tisdag 7 mars 2023

Guldskogen av Tyra Berglind

 

Originaltitel: Guldskogen
Sidor: 78 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Farmor är död och vi är på väg för att rensa i hennes stuga. Vi var väldigt nära farmor och jag, och hon lärde mig allt om både verkligheten och sagorna. Och nu vill pappa sälja allt hon ägde.

I farmors sovrum hittar bokens huvudperson ett brev med sitt namn på. Brevet är skrivet av farmor och i det avslöjas skogen som farmor hållit hemlig men som är grunden till hela hennes magiska kunskap. Där väntar ett uppdrag. Skogen är förtrollad och den behöver hjälp med att bekämpa de plågoandar som hotar att förstöra både skogen och dess väktare. Tidigare var det farmors uppgift att hjälpa till, men nu när hon inte längre är vid liv har uppgiften gått i arv."

Guldskogen är en kort bok med ett fantasifullt äventyr som innehåll. Bokens huvudkaraktär dras in i en kamp mellan gott och ont i en magisk skog och måste välja hur mycket som är värt att offra för att kunna rädda skogen.

Jag tänker att den är en bra ingång till yngre läsare som gillar fantasy men inte vill ge sig på de längre böckerna som finns i genren. Något som är speciellt med just Guldskogen är att huvudkaraktären aldrig får namn, kön eller ålder utskrivet. Jag tyckte det här var ett väldigt intressant val och för mig blev det faktiskt lättare att tänka in mig själv i berättelsen. Karaktären kan ju vara precis vem som helst och det tror jag även yngre läsare kan uppskatta. De kan själv hoppa in i huvudrollen under läsningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar